Žuljević upozorio da će Bosna i Hercegovina postati uvoznik struje

Na posljednjoj sjednici Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine otvorena je rasprava o energetskoj tranziciji u Bosni i Hercegovini u svjetlu evropske, pa i svjetske, tranzicije od fosilnih goriva ka ekološki prihvatljivijim rješenjima. Bosna i Hercegovina koja glavnicu svoje struje dobija od uglja, a kao dugovjeki aspirant ka EU morat će prihvatiti uslove EU koji podrazumijevaju i ekološku normatizaciju i standardizaciju za prijem, što predstavlja veliki problem za domaću privredu. Podrobniju analizu o fenomenu energetske tranzicije Prva smjena je ranije objavila.

Na pomenutoj sjednici doprinos raspravi je dao i Aner Žuljević, ukazujući na nemaran odnos bh vlasti ka ovom pitanju, koja, naglašava on, nije o ovome raspravljeno posljednjih 12 godina.

Delegat SDP BiH  je postavio pitanje da li strani međunarodni faktor zapravo jedino računa na viškove struje koju Bosna i Hercegovina posjeduje, jer prodajni aranžmani vrijede nekoliko stotina miliona konvertibilnih maraka.

Žuljević je nadalje ukazao na hipokriziju EU koja od BiH, kao siromašnije zemlje koja kapacitetima ne zagađuje puno, traži energetsku tranziciju i reduciranje emisije CO2 gasova. Također, on se nadovezao da ne postoji razlog za poskupljenje cijena energije u državi, ali da će trenutna politika dovesti BiH od izvoznika u uvoznika države, kada će cijene zavisiti od volje kapitalista sa Zapada.

Cijelo izlaganje na  snimku:

Prva smjena

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.