Damir Mašić

SDP je protiv kratkoročnih rješenja, koja vrše daljnu etno-nacionalnu podjelu

Parlamentarci iz redova Osmorke održali su sastanak povodom incijative za izmjenu Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.

Damir Mašić iz SDP-a je kazao da će aktivno participirati u izmjenam Ustava FBiH, da je to krupna stvar i da bi se došlo do toga potrebna je saglasnost mnogo političkih subjekata.

“SDP je još 2009. godine predložio i napravio potpuno novi Ustav Republike Bosne i Hercegovine, koji predviđa ukidanje i entiteta i kantona, vraćanje na republiku i uvođenje sistema jedan čovjek jedan glas,” kazao je Mašić.

Rekao je da su ljuti i kivni na visokog predstavnika jer je u izbornoj noći potpuno nepotrebno izvršio intervencije i na Ustav i na izborni zakon i zakomplikovao politički život u Bosni i Hercegovini.

“Mi smo danas u ovoj konstalaciji političkih odnosa samo kao posljedica loših odluka i lošeg djelovanja visokog predstavnika. Što se nas lično tiče i kolektivno u SDP najpoštenije bi bilo da gospodin Schmidt ukine samo onaj politički segment izmjena Ustava, kada su u pitanju rokovi sa tim se slažemo, povećanje broja delegata, povećanje kvalifikovanih većina za delegiranje za predsjednika i potpredsjednika Federacije, koji je donio u izbornoj noći.” rekao je Mašić.

Istakao je da nisu za privremena nego za stalna rješenja i da ne postoji osoba koja može predvidjeti šta je Schmidtu u glavi, šta želi i kada želi uradit jer je sve neprijatno iznenadio u izbornoj noći.

Ponovio je da su protiv kratkoročnih rješenja, rješenja koja vrše daljnu etno- nacionalnu podjelu, i da se nada da visoki predstavnik neće ići u pravcu u kojem je išao u izbornoj noći te da će popraviti ono što je upropastio.

O izjavi Čovića da neće biti ustupaka Osmorki kazao je Čović ne može dati ikakav ustupak ako buduće rješenje nije stvar političkog dogovora, nego volje šta će uraditi jedan čovjek visoki predstavnik.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.