Forum seniora SDP BiH

Rezultati Novalićeve vladavine penzionerima osigurali bijedu i siromaštvo

Više nego ikada je jasno da su rezultati petogodišnje Novalićeve vladavine katastrofalni po ekonomskom mrtvilu, po siromaštvu i metastazirajućoj korupciji, koji umjesto života u dostojanstvu, penzionerima osiguravaju samo bijedu i siromaštvo, kazala je predsjednica Foruma seniora SDP-a, Suada Hadžović.

“Rezultati održanog sastanka premijera Novalića i resornog ministra Drljače sa predstavnicima federalnog saveza udruženja penzionera i Federalnog zavoda za PIO/MIO ( 27.3.2021.) su, pored ogromnog straha od zaraze virusom Corona 19, koji traje punu godinu dana, potpuno ogoljeli nadmenost, korumpiranost, slijepu poslušnost i odsutnost empatije za populaciju o kojoj „brinu“ i dodatno je uznemirili suočavanjem sa činjenicom da su joj, umjesto datih obećanja i dostojanstva, osigurali život u bijedi i siromaštvu.

Bez imalo moralne, političke i društvene odgovornosti, učesnici sastanka su se, umjesto dogovora o potrebi, načinu i izvorima za poboljšanje materijalnog položaja penzionera i ispunjavanja ranije datih obećanja, kako je prenio Klix.ba, „dičili“ kvalitetom međusobnog partnerskog odnosa u zajedničkom radu od početka reforme penzionog sistema i donošenja Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, , prioritetnom pozicijom 428 hiljada penzionera u Budžetu Federacije, očuvanjem stabilnosti penzionog sistema i nastavkom redovnosti isplate penzija, kao jednom od glavnih zadataka vlade i u vrijeme pandemije.

Kako navodi izvor, sastanak je završen zaključkom „da su svi učesnici sastanka opredijeljeni da zajedno rade na iznalaženju mogućnosti za poboljšanje statusa penzionera, čime će sačuvati dignitet ove populacije. Također, saglasni su u opravdanost zahtjeva penzionera, te da će se „odmah po stvaranju prvih uslova pokrenuti i konkretne aktivnosti na poboljšanju njihovog položaja.“

Naglašen je i zajednički stav kojim se osuđuje svaki pokušaj interesnih grupa za izmjenu zakonskog rješenja, kojim se, kako je ocijenjeno, može ugroziti penzioni sistem, a posebno njegova uspostavljena stabilnost, te izneseno opredjeljenje Vlade da se za finansiranje i rad udruženja penzionera u 2021. godini izdvoji 80.000 KM.

Zaključcima korumpiranih učesnika sastanka je zapravo, najavljeno da ni ove, 2021. godine neće biti usklađivanja penzija u Federaciji zbog toga što su u prethodnoj godini bili negativni glavni parametri za usklađivanje penzija – realan rast BDP-a i indeks rasta potrošačkih cijena, uz“utjehu” predstavnika Zavoda PIO/MIO da neće doći ni do smanjivanja penzija, jer „takva mogućnost“ zakonom nije predviđena.

Tako su penzioneri, ne samo zbog opasnosti od virusa Corona, dobili epitet naročito rizične grupe, jer su dodatno životno ugroženi zbog nedovoljnih i neadekvatnih finansijskih sredstava za preživljavanje i plaćanje potrebnih lijekova, kako bi održali preostalo zdravlje.

S obzirom na zabrinjavajuće zanemarivanje i odsutstvo brige za najugroženije iz naročito rizične grupe, poražavajuća je činjenica da su predstavnici udruženja penzionera, umjesto insistiranja na izradi posebnog programa poboljšanja njihovog materijalnog statusa, poslušno I BEZ POGOVORA, prihvatili obavezu da će „odmah po stvaranju prvih uslova zajedno sa Vladom pokrenuti i konkretne aktivnosti na poboljšanju njihovog položaja“, iako su potpuno svjesni da je to neozbiljno i neodgovorno preuzeta obaveza i samozadovoljno prihvatili,  iznos planiranih 80.000 KM sredstava za njihov rad.

Apsolutno je neprihvatljiv zajednički stav učesnika sastanka kojim se unaprijed osuđuje svaki pokušaj interesnih grupa za izmjenu zakonskog rješenja i unaprijed predpostavlja mogućnost ugrožavanja penzionog sistema, a „posebno njegova uspostavljena stabilnost“, koja se manifestira jedino u isplati penzija putem Trezora, propisanom dinamikom (do 5-tog u mjesecu za predhodni mjesec)”, navodi Hadžović.