Nikšić na Samitu lidera Zapadnog Balkana: Dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH od posebne važnosti

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić učestvovao je danas na Samitu lidera Zapadnog Balkana u organizaciji socijaldemokratske grupacije u Evropskom parlamentu. Govoreći na temu proširenja Evropske unije, predsjednik Nikšić je ukazao na važnost dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

U svom obraćanju, naglasio je važnost žurne uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini na svim nivoima, kako bi se država adekvatno suočila sa brojnim izazovima koji stoje pred njom u idućoj godini. Učesnici samita su bili saglasni u zaključku da bi blokiranje formiranja vlasti na državnom i entitetskom nivou bilo djelovanje u korist destruktivnih snaga i protivnika pristupanja Bosne i Hercegovine EU i NATO savezu.

Pored predsjednika Nikšića, na samitu su se kao govornici uz veći broj socijaldemokratskih europarlamentaraca, obratili i g. Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, g. Dimitar Kovačevski, premijer Sjeverne Makedonije, g. Albin Kurti, premijer Kosova, te Raško Konjević, predsjednik SDP-a Crne Gore.