Inicijativa Saše Magazinovića za članstvo BiH u Eurotransplant sistemu

Šef kluba poslanika SDP u Parlamentu BiH Saša Magazinović u parlamentarnu proceduru je uputio inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da učini prvi korak – pošalje pismo namjere, ka pridruživanju članstvu u Eurotransplantu – međunarodnoj organizaciji za transplantaciju organa.

U obrazloženju inicijative Magazinović navodi da duži niz godina ne postoje konkretne aktivnosti u pravcu priključenja Eurotransplantu, te da bi ovo bio važan korak u pravcu razvoja trasplantacijske medicine, ali prije svega prilika brojnim građanima da izbjegnu smrt i dobiju novu priliku za život.

“Na poslaničko pitanje koje sam postavio 20.01.2021. godine (1. Koje aktivnosti su do sada preduzete u cilju pridruživanja „Eurotransplanta programu, koji su problemi i eventualne opstrukcije? i 2. Šta je preostalo da se uradi do konačnog pridruženja ovom programu i kada se to očekuje?) dobio sam odgovor Vijeća ministara 08.04.2021. godine sa poražavajućim podacima. Zadnja relativno adekvatna aktivnost sa osnivanjem „Radne grupe za izradu plana pristupanja BiH Eurotransplantu“ je provedena u februaru 2011. godine, a nije dala gotovo nikakve rezultate – medicina u BiH nije ni milimetra bliže Eurotransplantu.

Još jedna inicijativa je provedena nakon 7. sastanka Konferencije za oblast zdravstva u BiH (20.10.2017. godine). Ministarstvo civilnih poslova je uputilo email Eurotransplantu sa pitanjem „DA LI JE MOGUĆE DA ČLANICA EUROTRANSPLANTA POSTANU ENTITETI“. Očekivano, na ovakvo pitanje već skoro 7 godina Eurotransplant se nije oglasio!

Stoga podnosim ovu poslaničku inicijativu sa ciljem započinjanja procedure pridruživanja Bosne i Hercegovine Eurotransplantu, a što je u suglasnosti sa Zakonom o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine gdje u članu 15. stoji da je Ministarstvo civilnih poslova nadležno za obavljanje poslova i izvršavanje zadataka koji su u nadležnosti Bosne i Hercegovine i koji se odnose na utvrđivanje osnovnih principa koordiniranja aktivnosti, usklađivanja planova entitetskih tijela vlasti i definiranje strategije na međunarodnom planu i u području zdravstva.

Priključivanje BiH Eurotransplantu bi omogućilo razvijanje transpalntacijske medicine u cijeloj BiH pod stručnim pokroviteljstvom samog Eurotransplanta, čime bi se omogućilo preživljavanje pacijentima kojima su neophodni organi.

Sadašnja situacija je takva da BiH jedina u regiji nema nikakav odnos sa Eurotransplantom. Od posljednje aktivnosti u BiH od koje je prošlo više od 13 godina, pored Hrvatske i Slovenije, velike pomake učinile su i Srbija i Crna Gora. Samo Bosna i Hercegovina nije ni pokušala.

Jednostavnim riječima – pokrenimo stvari sa mrtve tačke, isključimo sujete, pseudonacionalne interese i krenimo naprijed, krenimo da se pridružimo stručnoj međunarodnoj organizaciji koja uvezuje i omogućuje stručnu podršku transplantaciji organa.

Prvi od 7 koraka ka rješavanju ovog problema je slanje pisma namjere od strane Ministarstva civilnih poslova prema Eurotransplantu kako bi započeli proces priključivanja. Kako će se institucije u skladu sa nadležnostima organizirati, dogovoriti i koordinirati, ko će raditi koji dio posla i druga pitanja, bolesne ljude u stanju potrebe NE INTERESUJU. Posao onih koji obnašaju vlast je da nađu rješenje za međusobnu saradnju unutar Bosne i Hercegovine. To je lakše nego nositi na duši tolike živote koji su mogli biti spašeni.

Pacijenti sa terminalnim srčanim popuštanjem zahtijevaju uglavnom intenzivnu njegu sa posebnim mašinama koje samo donekle i do određene granice mogu pomagati oslabljenu srčanu funkciju. To su tretmani koji koštaju ogromne svote novca, a takvim pacijentima samo omogućavaju preživljavanje i iščekivanje neminovne smrti. Transplantacijom srca takvi se pacijenti relativno brzo vraćaju porodici i skoro normalnom načinu života.

Pacijenti, najčešće djeca, sa cističnom fibrozom koja uništava pluća nemaju nikakvu drugu metodu za definitivno izliječenje izuzev transplantacije pluća. Skupi lijekovi samo mogu usporiti bolest. Bez ove procedure su osuđeni na izuzetno težak i relativno kratak život sa stalnim nošenjem aparata koji obezbjeđuju povećano snabdijevanje kiseonikom. Naravno i ovo je moguće samo do određene granice.

Pacijenti sa terminalnim oboljenjima pluća se nedugo nakon transplantacije pluća vraćaju potpuno normalnom načinu života. Transplantacija pluća u sadašnjoj situaciji sa pandemijom korone sve više uzima mjesto u liječenju pacijenata koji prežive teške oblike ove bolesti i kojima su pluća uništena ovim virusom. U Sloveniji (KCU Ljubljana) je još početkom 2021.godine uspješno započeto sa transplantacijama pluća kod pacijenata sa teškim komplikacijama Covida, pored standardnih indikacija za transplantaciju pluća.

Zatajenje jetre pacijenta je neizlječivo i usprkos ogromnim troškovima takvi pacijenti vrlo brzo umiru u teškim mukama uz ogromne bolničke troškove intenzivne njege, a sve se može izbjeći „jednostavnim“ operativnim zahvatom transplantacijom jetre.

Pacijenti sa prestankom rada bubrega su osuđeni na dijalizu koju moraju obavljati najčešće svaki drugi dan, tako da su vezani za bolnice i dijalizne aparate. Treba istaći kako su cijene koštanja dijalize enormno visoke. Zamislimo šta tim pacijentima znači transplantacija bubrega, kada napokon mogu sa svojim bližnjim otići provesti vrijeme bez obaveze dijalize i vezanja za bolnice

Iz ovih par najeklatantnijih primjera vidi se važnost transplatacije organa. Svjedoci smo vrlo skromnih rezultata ali i broja transplantacija u cijeloj BiH što je u 21. vijeku nedopustivo. Zbog svega navedenog, pismo namjere Eurotranspalantu u namjeri da se učini prvi korak kojim će se omogućiti razvoj transplantacijske medicine, a mnogim građanima Bosne i Hercegovine izbjegavanje smrti i priliku za život”, navodi se u obrazloženju.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.