Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić

Hoće li Evropska unija i institucije Bosne i Hercegovine prešutiti veličanje ratnih zločinaca od strane navodnih promicatelja evropskih vrijednosti iz HDZ?

Učešće visokih dužnosnika HDZ-a Bosne i Hercegovine na komemoraciji osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću smatram činom kojim je potpuno razotkrivena priroda politike i djelovanja ove stranke. Nakon osporavanja presuda Međunarodnog suda za ratne zločine, organiziranja javnih dočeka osuđenih ratnih zločinaca i obilježavanja dana utemeljenja paradržave Herceg-Bosne kao svojevrsnog praznika, ne mogu reći da smo posljednjim postupkom HDZ-a Bosne i Hercegovine posebno iznenađeni. Konačno, ističem da je Marko Radić na prijevremenu, nezasluženu slobodu izašao zahvaljujući postupku HDZ-ovog ministra pravde BiH, Josipa Grubeše. Podsjećam, Grubeša je Radiću omogućio odsluženje kazne u Republici Hrvatskoj koja je, također po svom ustaljenom običaju, ublažila kaznu izbacivanjem elemenata udruženog zločinačkog pothvata.

Javnosti je poznato da je Radić u Bosni i Hercegovini osuđen na 21 godinu zatvora zbog hapšenja, ubijanja, mučenja progona i silovanja bošnjačkih civila. U presudi su uslovi držanja zarobljenika u logoru “Vojno” nad kojim je Radić imao komandnu kontrolu opisani kao “brutalni i barbarski”. Najmlađi zatočenik logora bila je beba stara sedamnaest mjeseci, a najstarija zatočenica je imala 73 godine. Pored sistematskih mučenja i ubistava, Radić je osuđen i za silovanja žena, od kojih je najmlađa žrtva silovanja bila djevojčica od 15 godina. Učešće u ovakvim monstruoznim zločinima nije bilo razlog da se HDZ BiH barem ogradi od lika i djela Marka Radića.

Naprotiv, HDZ BiH ovakve barbare, kriminalce i zločince slavi, te na taj način potpuno neopravdano i neutemeljeno stigmatizira cijeli hrvatski narod, predstavljajući zločince navodnim narodnim herojima. SDP BiH i ja lično sa gnušanjem osuđujem ovakvu političku praksu HDZ-a BiH, ali i vlasti Republike Hrvatske, koji umjesto afirmisanja onih časnih pojedinaca koji su u ratu sačuvali i obraz i čast boreći se za svoju domovinu, u heroje promoviše najokorjelije zločince i kriminalce.

Zaista je krajnje vrijeme da rat ostavimo iza sebe, da konačno utvrdimo princip prema kojem svi koji su radili zločine bez obzira kojem narodu pripadaju trebaju odgovarati, a da se mi konačno okrenemo budućnosti. Zbog svega navedenog, očekujem od visokog predstavnika i ambasadora u Bosni i Hercegovini da konačno sankcioniraju sve one koji propagiraju govor mržnje i podržavaju ratne zločince, da im se jasno poruči kako se to kosi s demokratskim standardima i da im nije mjesto i da ne mogu putovati u demokratske zemlje. Ukoliko je istu mjeru spreman izreći SNSD-u i Miloradu Dodiku zbog veličanja ratnih zločinaca, nema nikakve osnove da istim mjerama ne bude obuhvaćen HDZ BiH i njegovo rukovodstvo. HDZ BiH jednako ustrajno i u kontinuitetu osporava ratne zločine utvrđene presudama domaćih i međunarodnih sudova, te veliča ratne zločince, pa i sankcije moraju biti jednake. SDP BiH očekuje i da se očituju nadležne institucije u Bosni i Hercegovini prije svega Centralna izborna komisija te da ispitaju mogućnost sankcioniranja zbog širenje mržnje i netrpeljivosti na etničkoj i vjerskoj osnovi.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu