Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić

Hoće li Evropska unija i institucije Bosne i Hercegovine prešutiti veličanje ratnih zločinaca od strane navodnih promicatelja evropskih vrijednosti iz HDZ?

Učešće visokih dužnosnika HDZ-a Bosne i Hercegovine na komemoraciji osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću smatram činom kojim je potpuno razotkrivena priroda politike i djelovanja ove stranke. Nakon osporavanja presuda Međunarodnog suda za ratne zločine, organiziranja javnih dočeka osuđenih ratnih zločinaca i obilježavanja dana utemeljenja paradržave Herceg-Bosne kao svojevrsnog praznika, ne mogu reći da smo posljednjim postupkom HDZ-a Bosne i Hercegovine posebno iznenađeni. Konačno, ističem da je Marko Radić na prijevremenu, nezasluženu slobodu izašao zahvaljujući postupku HDZ-ovog ministra pravde BiH, Josipa Grubeše. Podsjećam, Grubeša je Radiću omogućio odsluženje kazne u Republici Hrvatskoj koja je, također po svom ustaljenom običaju, ublažila kaznu izbacivanjem elemenata udruženog zločinačkog pothvata.

Javnosti je poznato da je Radić u Bosni i Hercegovini osuđen na 21 godinu zatvora zbog hapšenja, ubijanja, mučenja progona i silovanja bošnjačkih civila. U presudi su uslovi držanja zarobljenika u logoru “Vojno” nad kojim je Radić imao komandnu kontrolu opisani kao “brutalni i barbarski”. Najmlađi zatočenik logora bila je beba stara sedamnaest mjeseci, a najstarija zatočenica je imala 73 godine. Pored sistematskih mučenja i ubistava, Radić je osuđen i za silovanja žena, od kojih je najmlađa žrtva silovanja bila djevojčica od 15 godina. Učešće u ovakvim monstruoznim zločinima nije bilo razlog da se HDZ BiH barem ogradi od lika i djela Marka Radića.

Naprotiv, HDZ BiH ovakve barbare, kriminalce i zločince slavi, te na taj način potpuno neopravdano i neutemeljeno stigmatizira cijeli hrvatski narod, predstavljajući zločince navodnim narodnim herojima. SDP BiH i ja lično sa gnušanjem osuđujem ovakvu političku praksu HDZ-a BiH, ali i vlasti Republike Hrvatske, koji umjesto afirmisanja onih časnih pojedinaca koji su u ratu sačuvali i obraz i čast boreći se za svoju domovinu, u heroje promoviše najokorjelije zločince i kriminalce.

Zaista je krajnje vrijeme da rat ostavimo iza sebe, da konačno utvrdimo princip prema kojem svi koji su radili zločine bez obzira kojem narodu pripadaju trebaju odgovarati, a da se mi konačno okrenemo budućnosti. Zbog svega navedenog, očekujem od visokog predstavnika i ambasadora u Bosni i Hercegovini da konačno sankcioniraju sve one koji propagiraju govor mržnje i podržavaju ratne zločince, da im se jasno poruči kako se to kosi s demokratskim standardima i da im nije mjesto i da ne mogu putovati u demokratske zemlje. Ukoliko je istu mjeru spreman izreći SNSD-u i Miloradu Dodiku zbog veličanja ratnih zločinaca, nema nikakve osnove da istim mjerama ne bude obuhvaćen HDZ BiH i njegovo rukovodstvo. HDZ BiH jednako ustrajno i u kontinuitetu osporava ratne zločine utvrđene presudama domaćih i međunarodnih sudova, te veliča ratne zločince, pa i sankcije moraju biti jednake. SDP BiH očekuje i da se očituju nadležne institucije u Bosni i Hercegovini prije svega Centralna izborna komisija te da ispitaju mogućnost sankcioniranja zbog širenje mržnje i netrpeljivosti na etničkoj i vjerskoj osnovi.