Denis Bećirović

Formirati Pokret za odbranu nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine

Denis Bećirović, potpredsjednik SDP BiH je uputio javni poziv/prijedlog predsjednicima vladajućih i opozicionih političkih stranaka da formiraju Pokret za odbranu nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine.

„Poštovani predsjednici parlamentarnih političkih stranaka bosanskohercegovačke orijentacije,

Prošlo je više od godinu dana od kako sam javno predložio da pristupite formiranju političkog Pokreta za zaštitu nezavisne, suverene, nedjeljive i demokratske države Bosne i Hercegovine. Nažalost, u međuvremenu pojavili su se i novi ozbiljni razlozi zašto treba krenuti u ovom pravcu. Da li će se takav oblik saradnje s ciljem zaštite države Bosne i Hercegovine zvati pokret, savez, koalicija, front ili na neki drugi način manje je važno. Bitna je suština.

U periodu od pokretanja ovog prijedloga do danas stanje se dodatno pogoršalo. Usvojeni zaključci, javne prijetnje i zlokobne najave, kao i drugi potezi srpskih predstavnika iz bh. entiteta RS, otvoreno zagovaraju i najavljuju razbijanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine i ponovni zločinački pokušaj uništenja punopravne članice Ujedinjenih nacija – države Bosne i Hercegovine.

Milorad Dodik u najnovijim javnim istupima u Srbiji antidejtonski i antiustavno poručuje da je „mirni razlaz u BiH jedina opcija koja će sigurno biti ostvarena“. Prema Dodikovim riječima, identično kao i prema riječima pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića tokom 1990-ih godina, jedino rješenje je razbijanje i nestanak države Bosne i Hercegovine. U javnosti se pojavljuju i non paperi u kojima se iznose skandalozni prijedlozi koji dovode u pitanje mir u državi Bosni i Hercegovini i regionu.

Opasni separatizam i ekstremizam Milorada Dodika ima i podršku ministara u Vladi Srbije. Poslije nove užasne Dodikove prijetnje nezavisnosti i teritorijalnom integritetu države Bosne i Hercegovine, koju je izrekao nakon vojne vježbe u Srbiji, srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je 19. aprila 2021. godine poručio: „Žandarmerija i Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ) spremne su i sposobne da (…) budu oslonac Srbima gdje god da žive“. Ovakvu izjavu bivšeg ministra Slobodana Miloševića i aktuelnog ministra Aleksandra Vučića ne smijemo potcijeniti.

Nakon ovakvih izjava najviših zvaničnika Srbije, otvoreno se postavljaju, između ostalog, sljedeća pitanja:

Da li je ova Vulinova izjava taj ključni „oslonac“ na koji Dodik računa u rušenju države Bosne i Hercegovine?

Kako i na koji način vojne i policijske snage Srbije zamišljaju da budu „oslonac“ separatizmu u drugim međunarodno priznatim, nezavisnim i suverenim državama?

Zar su funkcioneri Srbije zaboravili kakav su „oslonac“ bile vojne i policijske snage Srbije (Škorpioni i drugi) tokom agresije i počinjenja genocida nad Bošnjacima?!

Da li je moguće da su funkcioneri Srbije zaboravili da je Srbija jedina država u Evropi koja je presudom Međunarodnog suda pravde proglašena odgovornom da je prekršila Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida?

Zar i poslije pravosnažne presude glavnog sudskog organa Ujedinjenih nacija Srbija i dalje želi biti „oslonac“ opasnim i zapaljivim politikama uništenja države Bosne i Hercegovine?

Cijenjeni predsjednici,

Glavni „politički, ideološki i kadrovski centar” iz kojeg se decenijama izazivaju i usmjeravaju krize na Zapadnom Balkanu i u državi Bosni i Hercegovini je u Beogradu. Milorad Dodik je „izvođač velikosrpskih planova“ po istom modelu kako je to nekada bio i presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić. Niko nema pravo zažmiriti nad tom činjenicom! Niko nema pravo biti naivan i očekivati da će nastraji na državu Bosnu i Hercegovinu prestati u dogledno vrijeme. Nažalost, ozbiljni pokazatelji govore da će se ti udari u narednom razdoblju intenzivirati.

Vrijeme je da se stranački, grupni i individualni interesi potisnu u stranu. Država Bosna i Hercegovina je preča i važnija od svake stranke i pojedinca.

Vrijeme je da političke stranke koje poštuju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine dogovore kako u novonastalim okolnostima na legalan i efikasan način braniti državu Bosnu i Hercegovinu. To ne znači otvarati beskorisne dnevno-političke rasprave, već ozbiljno i odgovorno razmatranje sudbinskih i strateških pitanja koja se odnose na dugoročnu zaštitu međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

Vrijeme je da se pokaže da o opstanku i razvoju države Bosne i Hercegovine, kao države ravnopravnih građana i naroda, postoji usaglašen i odlučan stav i pozicije i opozicije.

Vrijeme je da se, jedinstvenije i odlučnije nego ikada do sada, poruči rušiteljima države Bosne i Hercegovine da ne može biti ni rasprave o nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu države Bosne i Hercegovine. Vrijeme da se počne oblikovati i provoditi ozbiljna državotvorna politika.

Uradimo to danas da sutra ne bi bilo kasno“, navodi se.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.