Država BiH mora ukinuti porez na hranu doniranu najugroženijim

Žalosna je okolnost da uopšte postoji potreba za ovakvom inicijativom, ali su podaci kampanje „Niko gladan. Niko sam.“ neumoljivo tačni. Naime, u državi Bosni i Hercegovini obavezno je plaćati porez čak i na doniranu hranu. S obzirom na to da brojne javne kuhinje, a kojih je svakim danom sve više, imaju potrebu za novim količinama hrane, firme koje se bave proizvodnjom hrane i željele bi im pomoći moraju plaćati porez na doniranu hranu. Većina hrane propadne, a procjene su da propadne 126 miliona KM godišnje u bačenoj hrani.

Forum mladih SDP BiH odlučio se pridružiti navedenoj akciji, te je od kluba SDP BiH u Parlamentu BiH tražio pokretanje poslaničke inicijative za promjenu poreske politike na doniranu hranu, što će omogućiti da kompanije nemaju financijsko opravdanje za otpis i bacanje hrane, a koja može obezbijediti stabilan izvor za najugroženije slojeve društva. Nužnu promjenu zakona o PDV-u već je javno tražio zajednički kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović. Inicijativa koja će biti dostavljena u Parlament BiH naročito dobija na važnosti u vrijeme kada namirnice vrtoglavo poskupljuju, te broj korisnika javnih kuhinja se povećava.

SDP BiH već duže vrijeme potencira diferencijaciju poreske stope, od ukidanja PDV-a na osnovne životne namirnice do oporezovanja luksuza, a jedna od mjera trebala bi biti i ukidanja PDV-a na doniranu hranu, uz sve nužne popratne zakonske regulative.

Potcrtavamo da je stalno opredjeljenje SDP BiH podizanje životnog standarda, zbog čega su pokrenute inicitive za povećanje minimalne plate, ukidanje akciza, poticanje zapošljavanja, promjena poreske politike i zdravstvo za sve, što na kraju vodi smanjenju potrebe za javnim kuhinjama. Uprkos tome, potreba za javnim kuhinjama postoji, a donirana hrana propada na dnevnoj bazi.

Ovom prilikom pozivamo javnost na odziv, kako bi se demokratski potaknutim pritiskom izdejstvovala podrška za ovu inicijativu u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu



Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.