Dizdar u Ahmićima: Vrhunac kukavičluka je udariti na civile

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine Nerin Dizdar prisustvovao je obilježavanju 31. godišnjice stravičnog zločina nad 116 civila u Ahmićima.

“Okupili smo se na mjestu najmasovnijeg zločina nad civilima počinjenom od strane HVO-a. Kukavički čin ubijanje 116 nenaoružanih civila, 32 žene, 11 djece nije bio slučajan događaj, to nije bio incident”, kazao je Dizdar.

Dodao je da je to dio projekta koji je 27. 12. 1991. godine Franji Tuđmanu obrazložio, kasnije Haški osuđenik, Dario Kordić sljedećim riječima, zadokumentovanim u stenogramskim zapisima iz rezidencije predsjednika Republike Hrvatske sa Pantovčaka: “Hrvatski narod u Travničkoj ovoj subregionalnoj zajednici živi sa idejom konačnog priključenja hrvatskoj državi i spreman je da to ostvari svim sredstvima”.

Dizdar je istaknuo da je vrhunac kukavičluka ubiti nenaoružane i nemoćne civile.

“Oni koji nemaju uvjerenje ili hrabrost da ostvare vojne ciljeve vojnim sredstvima zbog svojih vlastitih vojnih neuspjeha pribjegavaju iživljavanju nad civilima. Hvala Bogu da nisu uspjeli, niti su razbili Bosnu – domovinu svih njenih ljudi, niti su porazili snage koje su je branile”, rekao je Dizdar.

Dodao je kako je vrhunac ponosa i dostojanstva vratiti se u svoj rodni kraj, živjeti, opstajati i boriti se za svoj komad sreće, za svoj komad sudbine pod bosanskim nebom u svojoj rodnoj grudi.

“Zato uz dužno sjećanje na naše drage Ahmićane ovim putem želim iskazati poštovanje svima onima koji su ovdje izgubili svoje najmilije. Preživjeli i vratili se da žive ovdje tako ništeći naum zločinaca i njihovu zločinačku ideju. Izgubljeni život se ne može ničim nadoknaditi, to se niti može niti treba tražiti, ali na pravdi se insistirati mora. Za život se danas mora boriti, naročito za život u Ahmićima”, poručio je Dizdar, saopćeno je iz Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.