Denis Bećirović

Bijele trake trebaju biti oznaka svakog čovjeka koji želi da živimo BiH oslobođenu od zla šovinizma, fašizma i mržnje

Denis Bećirović, potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i zajednički kandidat za člana Predsjedništva BiH, kaže kako je Dan bijelih traka jedan od onih dana kada svi trebamo zastati i zaboraviti dnevne borbe i nesuglasice, kako bismo naše poštovanje, našu šutnju i naše sjećanje posvetili nevinim prijedorskim žrtvama.

„Sjetimo se danas 102 ubijene prijedorske djece, čiji životi su ugašeni na najsuroviji mogući način. Ovi nevini ljudski životi su ubijeni jer su njihovi dželati vjerovali da čistota znači ubijanje i uništenje onog drugog i drugačijeg zbog njegovog imena.

Zato danas svi trebamo na rame staviti bijelu traku i sjećati se imena i života onih čiju uspomenu su htjeli zatrti i izbrisati. U tišini i uz duboki naklon se prisjetimo žrtava, ali glasno, jasno i odlučno tražimo pravdu za njih, njihove porodice i sve prijedorske žrtve. Na zlo se odgovoriti može pravdom, govorenjem istine, prisjećanjem i poštivanjem žrtava, ali i osudom zločinaca.

Nažalost, u Bosni i Hercegovini i danas žive ideologije zla, mržnje i podjela. Agresija na Bosnu i Hercegovinu je pothvat koji traje u različitim oblicima, a ne tek historijska činjenica. Dugujemo prijedorskim i svim bosanskohercegovačkim žrtvama da se tim politikama i ideologijama još odlučnije suprotstavljamo.

Našim Prijedorčanima, prije svega rodbini žrtava, ovim putem izražavam najdublje saučešće i poštovanje, a žrtvama želim lahku zemlju bosansku i vječni rahmet.

Nadam se i vjerujem da će njihova žrtva ostati trajni podsjetnik da je šutnja na zlo saučesništvo u njegovom činjenju.

Bijele trake danas trebaju biti oznaka svakog čovjeka koji želi da živimo Bosnu i Hercegovinu oslobođenu od zla šovinizma, fašizma i mržnje, zemlju u kojoj se poklanjamo žrtvama i širimo istinu o njihovom stradanju, a zločince osuđujemo i njihova djela tretiramo prema onome što i jesu – civilizacijska sramota od koje iskupljenja nema“, smatra Bećirović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.