Bećirović u Turbetu: Žene su pokretačka snaga našeg društva

Dr. Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je posjetio Turbe, gdje je posjetio Udruženje žena „Emina“.

Prilikom susreta sa članicama udruženja, dr. Bećirović je izrazio duboko poštovanje za napore koje ulažu u očuvanju autohtone bosanskohercegovačke tradicije i običaja:

„Veliko mi je zadovoljstvo susresti se sa ženama koje ulažu napore u očuvanje i njegovanje običaja iz prošlosti. Naša prošlost i naša tradicija protkani su bogatstvom raznovsnosti na koju se iznova moramo podsjećati. Udruženja poput „Emine“ ne dozvoljavaju da naše stare nošnje, kulturni običaji, naša kuhinja i društvena institucija komšiluka i druženja na padnu u zaborav,“ rekao je Bećirović i dodao:

„Primjer udruženja „Emina“ pokazuju da su žene temelj i vezivno tkivo našeg društva i naših zajednica.

Podrška udruženjima koja imaju važnu društvenu ulogu i koja aktivno rade u svojim zajednicama je važna za širenje društvenog aktivizma.

Posebno je važno osigurati rsd i razvoj udruženja koja rade na očuvanju kulturne baštine, našeg zajedničkog blaga. Kao budući član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, učinit ću sve da podrška radu udruženja iz raspoloživih sredstava bude transparentna, javna i utemeljena na jasnim kriterijima. Bez jakog nevladinog sektora nema ni jake demokratije,“ zaključio je Bećirović.