Sjednica Predsjedništva

SDP BiH ostaje posvećen BH bloku, kao jedinoj realnoj alternativi besperspektivnoj vladavini etnonacionalnih stranaka

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH na današnjoj sjednici iskazalo je posvećenost Bosanskohercegovačkom bloku, kao jedinoj realnoj alternativi besperspektivnoj vladavini etnonacionalnih stranaka.

Na sjednici je izraženo uvjerenje u daljne jačanje i proces širenja Bloka, čime bi se sve članice bloka trebale jednistveno suprotstaviti vladavini nacionalističkih stranaka.

Predsjedništvo je odluku Demokratske fronte o pregovorima za ulazak sa vlast sa nacionalnim strankama okarakteriziralo kao legitimnu odluku ove političke organizacije, ali i kao jednostran potez DF-a, u odnosu na ostale članice BH bloka.

Uvažavajući ovu odluku, na sjednici je još jednom potvrđeno kako SDP ne želi biti dio bilo kojeg etničkog bloka, niti će bilo kome služiti kao žirant za nefunkcioniranje vlasti i ispunjavanje želja rušitelja države za blokiranjem euroatlantskog puta i sprječavanjem provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Ponuda DF-a o ujedinjenju stranaka lijeve orijentacije, u periodu dok ta stranka pregovara sa nacionalističkim strankama, ocijenjena je kao nekorektna i pokušaj ublažavanja negativnih posljedica pristupanja DF-a razgovorima o formiranju vlasti sa SDA-om, HDZ-om i SNSD-om. Nedvojbeno je istaknuto da nikada, zbog bilo čega, pa i eventualnog ujedinjenja stranaka ljevice, neće doći do gašenja SDP-a.

Još jednom je naglašeno kako će SDP BiH sve svoje parlamentarne kapacitete staviti u funkciju odbrane interesa Bosne i Hercegovine, te će podržati sve projekte koji će raditi na jačanju naše države i njenih institucija, nezavisno o njihovim predlagačima.

Na sjednici je usvojena i informacija o tome da je Centralna izborna komisija SDP BiH verificirala iskazivanje interesa četiri kandidata za predstojeće unutarpartijske izbore za predsjednika SDP-a, a to su Edin Delić, Mladen Ćavar, Nermin Nikšić i Svetozar Pudarić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu