Žuljević sumirao dosadašnji uspjeh Vlade FBiH: Uskoro ćemo građanima rasvijetliti kakvu korist svi zajedno imamo od EU puta

Član Predsjedništva SDP-a Aner Žuljević nabrojao je sve dosadašnje uspjehe aktuelne Vlade FBiH i naveo da je ogroman posao urađen na pripremama reformi koje, kako je rekao, javnost još ne vidi, a upravo su one ključne mandatne stvari koje se ne mogu završiti brzo, ali dugoročno donose najveće efekte.

Istakao je kako ovih dana završavaju sveobuhvatan program EU reformi za plan rasta koji će našim sugrađanima potpuno osvijetliti kakvu korist svi zajedno imamo od EU puta.

“Kad smo krenuli u ovaj naš drugi mandat zajedno dogovorili smo ključne reformske prioritete na kojim ćemo raditi dan i noć, i odlučili da bez obzira koliko to cijenu nosilo u količini sručenih laži nćemo posustati/odustati u interesu svih naših sugrađana”, rekao je i naveo četiri ključne stvari:

 • digitalizacija društva i dekontaminacija statistika
 • funkcionalnu uspostavu USKOKA kao naš dug iz prvog mandata
 • uvesti red u investicije javnih preduzeca (energetika, telekomi, autoceste, ceste)
 • uvesti red u javne finansije online fiskalizacijom i otvoriti prostor za fiskalne zakone kao temelj rasta plata i konkurentnijeg poslovnog okruženja.
 • Postignuti ciljevi

Za jedanaest mjeseci otkako je Nermin Nikšić na funkciji premijera Vlade FBiH, Žuljević navodi da je urađeno sljedeće:

 • Otvorili smo pregovore sa EU
 • Uradili fiskalne zakone
 • Završili prvu fazu pripreme online fiskalizacije
 • Definisali smještaj za federalni USKOK
 • Uredili prioritete u investicijama javnih preduzeća

“Ne postoji niti jedna ključna stvar koju nismo otpočeli, i to mi je neizmjerno važno. Svaki mjesec redovno objavim šta je Vlada FBiH uradila, međutim ogroman je posao urađen na pripremama reformi koje javnost još ne vidi, a upravo su one ključne mandatne stvari koje se ne mogu završiti brzo, ali dugoročno donose najveće efekte”, naveo je i dodao:

“Ovih dana završavamo sveobuhvatan program EU reformi za plan rasta koji će našim sugrađanima potpuno osvijetliti kakvu korist svi zajedno imamo od EU puta.”

Čeka ih mnogo posla

Istakao je da Vladu čeka “dosta konkretnog posla u životno važnim oblastima”, kao što su:

 • zelena i digitalna tranzicija
 • razvoj privatnog sektora i poslovnog okruženja
 • razvoj i zadržavanje ljudskog kapitala
 • borba protiv korupcije i organiziranog kriminala

“Dug je put pred nama u ovom mandatu, obojica (Žuljević i Nermin Nikšić) bi voljeli da neke stvari radimo brže, ali postoje realnosti koje traže strpljenje i oprez, jer se određene reforme odnose na veliki broj građana i traže ozbiljne analitičke podloge da sve prođe u najboljem redu.

Jedno je sigurno, kad igraš timski, bez fige u džepovima, sa ispravnim namjerama, život ti vrati pravim vrijednostima. Važno je to, zbog sve naše djece, jer na kraju sve što radimo, ima samo jedan cilj, mirnu i sretnu budućnost u domovini gdje su i rođena.

Hoćemo li uspjeti, ne znam, ne zavisi sve ni od nas, ali sam siguran da ćemo svaki atom snage i svaki minut života iskoristiti da u ovom mandatu uradimo sve što smo planirali”, objavio je Žuljević na Facebooku.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.