Žuljević: SDP BiH nije odgovoran za jalovost vladajuće koalicije

Povodom posljednjih istupa Bakira Izetbegovića, ispred Socijaldemokratske partije BiH, oglasio se Aner Žuljević, delegat u Domu naroda FBiH.

„Umjesto da se bavi problemom političke smrti jalove koalicije koju predvodi SDA, Izetbegović krivicu za nerad vlasti stalno traži u opoziciji. SDP BiH odbacuje bilo kakvu odgovornost za neusvajanje Zakona o igrama na sreću u Parlamentu FBiH, što je očita implikacija nedavnog intervjua Bakira Izetbegovića za portal klix.ba.

 

Jedine opcije koje dokazano već decenijama međusobno jedni drugima “priskaču u pomoć” su SDA i HDZ BiH, a ne SDP BiH. Na Domu naroda FBiH je sve, vezano za usvajanje Zakona o igrama na sreću, završeno onog trenutka kad su iz SDA prestali blokirati procedure. Delegati iz SDA su sami napuštali sjednice, samo da bi opstruirali raspravu o ovom Zakonu.

 

SDP BiH je glasao za nacrt Zakona i to je činjenica, bez obzira na laži kojima se pravda nerad i neuspjesi jalove politike SDA.

 

Međutim, SDP ne podržava formu zakona po kojem bi se cjelokupno opterećenje fakturisalo građanima, odnosno igračima, čiji dobitak bi bio umanjen za iznos poreza, dok bi vlasnici kladionica faktički ostali neoporezovani i finansijski zaštićeni. Zakon u predloženoj formi pogoduje vlasnicima kladionica, otvara mogućnost razvijanja sive ekonomije, te prijeti urušavanju državnog preduzeća, Lutrije BiH.

 

Očito je da takav zakon ne ugrožava kladioničarski lobi, pa ni odnose SDA i HDZ BiH. Radi se zapravo o kreiranju lažnog sukoba po oprobanom receptu po kojem jedni kao “napadaju”, dok se drugi kao “brane”. Jedini cilj takvih predstava za javnost je homogenizacija biračkog tijela i kreiranje lažne slike o suprotstavljenim interesima decenijskih koalicijskih partnera. Jedini koji u tim igrama ostaju “kratkih rukava” su građani. SDP zato insistira na uvažavanju amandmana na zakon kojim će interesi građana i države biti zaštićeni.

 

Napominjem da je manjkavi prijedlog zakona naišao na osudu i stručne javnosti, uključujući otvoreno protivljenje direktora Lutrije BiH, inače kadra SDA, koji upozorava da predloženi zakon prijeti jedino opstanku ovog javnog preduzeća.

 

Intervuji Bakira Izetbegovića konstantno obiluju neistinama i podvalama, što ukazuje da ga varaju njegovi najbliži saradnici. Mislim da bi bilo dobro da, ukoliko već nije, pročita bar jedan od svojih posljednjih intervjua i to uporedi sa stvarnim životnim činjenicama, pa da i sam utvrdi kako se neko već odavno igra sa njegovim političkim kredibilitetom“, navodi u svojoj izjavi Žuljević.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.