Aner Žuljević

Žuljević odgovorio HDZ-u: Građanska država je jedina opcija

Aner Žuljević, delegat SDP BiH u Domu naroda FBiH, reagovao je povodom posljednjih medijskih natpisa protiv SDP-a BiH u režimskim medijima zbog zagovaranja građanske države:

“Prije svega, bitno je da razjasnimo da građanska država nije nikakav tlačiteljski pojam nego jedini demokratski model bilo gdje u svijetu. Istovremeno, on podrazumijeva da niko u Širokom Brijegu, Mostaru, Banja Luci ili drugdje neće imat ništa manja prava. Naprotiv, mnogi će imati mnogo veća prava, uključujući Hrvate i Bošnjake u Banja Luci, Srbe u Hercegovini, gdje im još nije priznata ni konstitutivnost, i tako dalje. Jasno je da se HDZ, SDA i SNSD plaše građanske države jer jedan državni sistem znači razmontiravanje tri parasistema preko kojih SDA, HDZ i SNSD vladaju i tlače.”

Žuljević je zatim kao pravnu argumentaciju za zagovaranje građanske države naveo sljedeće činjenice:

“- Prvo, dovoljno je pročitati član II Ustava u kojem je jasno rečeno da se Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava direktno primjenjuju u Bosni i Hercegovini i da ‘imaju prioritet nad svim ostalim zakonima’;

– Čitanjem presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Sejdić-Finci, Pilav i Zornić protiv BiH, koje su obavezujuće, vidi se da je sud trenutni model tzv. konstitutivnosti proglasio diskriminatornim i rasističkim, a samim tim i kršenjem člana II Ustava BiH;

– Konačno, posljedično i Evropski parlament u svim svojim izvještajima od Bosne i Hercegovine traži uvođenje građanskog modela, što je i jedan od uslova za pristupanje EU, kako je navedeno u izvještajima Evropskog parlamenta i preporukama Evropske komisije.”

O koordiniranim napadima režimskih medija na SDP BiH Žuljević kaže: “Medijski lakeji HDZ-a, SDA i SNSD-a opravdano strepe od SDP-a jer su svjesni da iz dana u dan SDP BiH jača i dobija sve širu podršku građana. Dobro je da se HDZ-ovi mediji još sjećaju da SDP, za razliku od njihovih partnera SDA i DF-a, u svom mandatu nije dopustio derogiranje institucija BiH, a javna preduzeća smo učinili istinski javnim, bosanskohercegovačkim. Sjećaju se da ih je, kada su nam na etnonacionalističlim principima pokušali nametnuti ultimatum, SDP BiH isključio iz učešća u vlasti.”

Žuljević je zatim uporedio dosljednost SDP-a sa postupcima HDZ-ovih trenutnih partnera: “Za razliku od nas, SDA i DF su im isporučili više ministarskih mjesta nego što su dobili u procentima glasova. SDP strukturalno jeste najveća opasnost po etnonacionalnu vizuru HDZ-a, ali i SDA i SNSD-a, kojom se ne guši samo država, nego i svi građani i narodi koji u njoj žive. Može HDZ još kratko vrijeme izbornim malverzacijama odseljene Hrvate predstavljati kao da žive u Hercegovini. Međutim i toj iluziji će doći kraj uvođenjem elektronske kontrole glasanja. Ti ljudi ne napuštaju svoje domove zbog iluzorne bošnjačke ili srpske prijetnje, nego zato što više ne mogu izdržati život pod tlačiteljima HDZ-a koji vladaju njihovim sudbinama skoro trideset godina.”


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu