Žuljević o poskupljenju struje: Zaustavili smo pokušaj najveće pljačke još od privatizacije u BiH

Većina delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH podržali su danas amandman na izmjene i dopune Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH, a koji su predložili delegati Aner Žuljević (SDP BIH) i Elmedin Konaković (NiP).

Međutim, zbog ovog amandmana Dom naroda FBiH usvojio je dugačiji tekst Zakona o električnoj energiji FBiH u odnosu na Predstavnički dom. Zbog toga će se sada morati usaglasiti tekstovi zakona, a krajnji rok za usvajanje je 31. decembar, što znači da je ostalo još dva dana.

Predstavnički dom

Delegat Žuljević u razgovoru za portal UNA TV kazao je da je ovaj potez koordiniran se kolegama iz Predstavničkog doma.

“Imam informaciju da će se online sjednica Predstavničkog doma održati u narednih dva dana, a kako bi se usvojio ovaj amandman i izmjene i dopune zakona stupile na snagu. Ako ga podrže stranke koje su ga podržale danas u Domu naroda, onda neće biti problema sa njegovim usvajanjem”, kazao je Žuljević.

Dodao je da se stvaraju pretpostavke da zakon bude usvojen, objavljen u službenim novinama, a kako bi se počeo primijenjivati u januaru 2022. godine.

“Predviđeno je da se rast cijena ograničava maksimalno na 20 posto, a to je ono što su tražili i privrednici”, pojasnio je Žuljević.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti da amandman ne dobije potrebnu podršku, Žuljević kaže da nedolazak na današnju sjednicu Doma naroda premijera FBiH Fadila Novalića i resornog ministra Nermina Džindića pokazuje činjenicu da je izvršna vlast prepustila sudbinu privrednika.

“Ovo je interes privrednika, ali i građana jer svaki rast cijene struje ne može završiti bez posljedica za građane. Bila bi to lančana reakcija poskupljenje svih komunalnih usluga, ali i životnih namirnica. Suština ove priče jeste da mi imamo rješenje koje zadovoljava privrednike. Oni svakako ne mogu izdržati veće poskupljenje od 20 posto. Mi ne vidimo alternativu ovom amandmanu. U Predstavničkom domu stranke moraju preuzeti odgovornost i podržati ovo rješenje jer je ono u interesu privrednika i građana”, naglasio je Žuljević.

Discipliniranje zastupnika

Dodao je da ako Vlada FBiH odluči da disciplinira zastupnike u Predstavničkom domu u smislu da obore usvajanje ovog amandmana, onda nek oni iskoriste mehanizme uredbe i nek ograniče poskupljenje.

“Oni su ovo mogli uredbom uraditi, a kao što su raspoređivali novac bezbroj puta do sad i to sve uredbama, a ne izmjenama zakona. Danas smo zaustavili prevaru koja je bila namijenjena od izvršne vlasti. Oni su putem jednog zastupnika pokušali nametnuti zakon koji bi njima dao saglasnost da se poveća cijena struje za 150 posto u odnosu na trenutnu. A nakon toga bi Vlada FBiH rekla da nisu oni to uradili već Parlament FBiH. Njihov prijedlog zakona je omogućavao Vladi FBIH da poskupljenja od 300 posto ograniči na 150 posto”, pojasnio je Žuljević.

Prema njegovim riječima, usvojeni amandman omogućava Vladi FBIH da isključivo u slučaju potrebe može intervenirati sa finansijskim sredstvima iz budžeta u maksimalnom iznosu do 70 miliona KM, a kako bi subvencionirali eventualnu štetu koja bi nastala u poslovanju “Elektroprivrede BiH”.

“Međutim, nema “Elektoprivreda BiH” štetu, oni su radili lošu prodaju viškova struje domaćim spletkarošima. Zatim su ti spletkaroši našu jeftinu struju, koju su rudari iskopali u uglju, prodali špekulantski po berzanskim cijenama. Dakle zaradili su špekulanti, umjesto da je “Elektroprivreda BiH” zaradila direktno. Vrlo je važno da je između tri elektroprivrede ugašeno otvoreno tržište, jer su oni postigli dogovor da ne preuzimaju jedni drugima kupce”, naglasio je Žuljević.

Politički marifetluk

Posebno je naglasio da je priča o poskupljenju struje u FBiH “najveći pokušaj prevare od privatizacije”.

“Niti jedan uvjet za poskupljenje nije ispunjen. Mi smo izvoznik električne energije i nemamo potrebe da trpimo ovaj politički marifetluk Vlade FBiH. Zaustavili smo ih u pokušaju pljačke i prebacivanja odgovornosti na Parlament FBiH. Zaustavili smo ih u pokušaju gašenje privrede u FBiH”, zaključio je Žuljević.

UNA.TV