Žuljević: Novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju je pljačka današnjih radnika i budućih penzionera

Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BIH) u Domu naroda Parlamenta FBiH smatra da je novi koncept Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju loš za postojeće i za buduće penzionere. Vlada Federacije umjesto da uvaži argumente, nastavlja silom gurati najgore moguće rješenje, iako nije dobila potrebnu podršku u Domu naroda FBiH.

„Vlada Zakon ne donosi iz namjere da napravi bolji model od postojećeg, nego Zakon pravi isključivo na matematici povoljnijoj za sebe, odnosno kako bi svoj deficit sanirala preko leđa budućih penzionera.

Vrijeme od posljednje sjednice Doma naroda iskoristili smo za dodatne konsultacije sa ljudima iz struke, a na narednoj sjednici na kojoj se bude raspravljalo ovom Zakonu izložiti ćemo i pokazati na konkretnim primjerima kako se radi o klasičnoj pljački današnjih radnika i budućih penzionera.

Ključni argument Vlade Federacije predvođene koalicijom SDA-SBB i HDZ je da će Zavod PIO spojiti sa budžetom i tako garantovati redovnu isplatu. Upravo ovdje se krije vrhunac prevare. Taj isti budžet na koji penzioneri treba da se oslone u deficitu je milijardu KM i nije u stanju da plaća ni svoje godišnje obaveze od 150 miliona KM za penzije po Uredbama, a ne da takav finansijski iskasapljen predstavlja bilo kakav garant redovne isplate penzija.

Nažalost, vrijeme je pokazalo da se puno energije od ove Vlade potrošilo na prevare i manipulacije, umjesto da su tu istu energiju usmjerili na kreaciju kvalitetnih rješenja ili eventualnu analizu više od 80 amandmana opozicije, koje ćemo opet ponoviti, kako bismo svi zajedno napravili najbolji mogući Zakon.

Sada sam još više uvjeren kako je glasanje protiv ovakvog Zakona bilo ispravan potez i nadam se da ćemo imati snage, svi zajedno, ponoviti to još jednom kao jasnu poruku Vladi da mora početi uvažavati argumentaciju i da nema pravo svađati nove i postojeće penzionere, niti pljačkati već osiromašene radnike.

Ovo nije tema odnosa pozicije i opozicije, niti smije biti. Ovo je tema širokog društvenog konsenzusa i zajedničkog pristupa u definisanju održivog i dugoročnog modela socijalne solidarnosti i dostojanstvene starosti“, zaključuje Žuljević.

 

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.