Žuljević: Kraj izmišljanju radnih mjesta

SDP će inicijativu Imamovića dovesti do glasanja u Parlamentu FBiH, pa ćemo vidjeti ko želi bolje škole, bolnice, vrtiće, kaže Aner Žuljević

Jedan ste od najglasnijih protivnika trase autoputa koja će proći kroz plodno tlo na jugu Mostara i u Blagaju. Između stranačkih i interesa naroda, koji će prevladati?

– Ne trebamo brinuti s obzirom na to da trenutna vlast nije u stanju započeti radove ni na dionicama gdje je novac osiguran. Ni na trasi kod Blagaja se, sve dok se oni pitaju, ništa neće graditi. U svakom slučaju, mi ćemo istrajati u namjeri da se trasa vrati tamo gdje je dogovoreno s lokalnom zajednicom.

Slabljenje države

Za mene i stranku iz koje dolazim ne postoji dilema – autoput ne smije proći trasom koju su SDA i HDZ usvojili mimo svake logike.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović pokrenuo je izmjene Ustava FBiH. Iako bi njihov rezultat bio mnogo više novca za privredu, jesu li stranke spremne odreći se toliko radnih mjesta-glasača u javnom sektoru?

– Evidentno je da bismo drugačijim ustrojem Federacije BiH ostvarili ogromne uštede i dobili više novca za škole, bolnice i ulaganja u privredu. Gradovi i općine u RS-u danas primaju oko 24,5 posto iz PDV-a, dok u FBiH taj procenat iznosi tek 8,5. Da nemamo kantone, budžet svih gradova i općina bio bi minimalno tri puta veći od sadašnjeg. SDP ovakav koncept uređenja predlaže godinama, ali je čini se, tek sad došlo do sazrijevanja unutar društva, koje postaje svjesno da u tom procesu niko ne gubi osim armije zastupnika, ministara, savjetnika i ostalih stranačkih parazita kojima su godinama izmišljana radna mjesta u raznim institucijama. SDP će proces dovesti do kraja, na način da se glasa u Parlamentu FBiH, pa ćemo vidjeti ko želi, a ko ne želi bolje škole, bolnice, vrtiće, veća socijalna prava i na koncu bolji život.

Vlada FBiH je predložila novo zakonsko rješenje o porezima i doprinosima, pa ga ponovo mijenjala na posljednjoj sjednici. Dokad će našoj vlasti uvoznici biti preči od domaćih proizvođača?

– SDA, SBB i HDZBiH uspjeli su protiv sebe okrenuti sve grupacije ovog društva. Na udaru su od početka radnici, a danas i poslodavci i radnici. Neshvatljiva je ekonomska politika koja ne ide nikomu u prilog, a koju vodi aktualna vlast. Ovo svjedoči potpunom nedostatku vizije i bilo kakvog koncepta, odnosno da je sve prepušteno stihiji i volji nekoliko ljudi za koje je upitno znaju li šta rade i šta žele postići. Sve njihove kvazireforme su propale, a svi sektori kojih su se doticali u svom radu postajali su gori nego što su bili ranije. Aktualna vlast protraćila je tri godine i već sad se može reći da je njihov mandat potpuni promašaj, kao i da iza njega neće ostati ništa dobro. Sreća je pa im je prestalo malo vremena.

Nakon što su u Predstavničkom domu prihvaćeni amandmani HDZ-a, a SDP čiji ste član burno reagovao spominjući i savjetnika federalnog premijera, šta ćemo na kraju dobiti novim rješenjima u Zakonu o radu?

– Moram vas ispraviti, čovjek o kojemu govorite predstavlja se kao vanjski saradnik Vlade. On je dakle na platnoj listi ko zna koga i ne plaća ga Vlada. On javno govori neistine, pa ga je i šef kluba vladajuće SDA u Parlamentu FBiH morao ispraviti. Amandman HDZ-a BiH usmjeren je ka sprečavanju Federalne inspekcije da kontroliše rad na crno, što je van svake pameti. Time se pokušava ispod žita i u ovoj oblasti stvoriti treći entitet. To je kontinuitet politike SDA i HDZ-a BiH i krajnje je vrijeme da se to zaustavi, jer se time dodatno slabi država. Nadam se da je danas svima jasno da su spektakularne reforme Novalićeve vlade u radnopravnom zakonodavstvu bile potpuni promašaj i isključivo na štetu radnika.

Hoćete li podržati zakon o PIO, koji je uz minimalnu korekciju vraćen Parlamentu FBiH, te vjerujete li da je uskoro moguće očekivati rasplet u priči o igrama na sreću?

– Zakon o PIO je loš i iskreno se nadam da neće biti usvojen. Njime se smanjuju penzije svim budućim penzionerima, a opasnosti da im se smanje penzije izlažu se i sadašnji penzioneri.

Reforme za veće probleme

To je klasični zakon trenutne vlasti koja umjesto da popravi stvari, pravi veće probleme. Iza njega se krije najveća pljačka u historiji ove zemlje nakon privatizacije i nevjerovatno je da vlast pod krinkom reformi promoviše zakon koji ne donosi ništa dobro nikome, osim sebičnoj politici koja je na vlasti i koja preko leđa penzionera želi sanirati dug za koji je sama odgovorna. Činjenica da na zakon o PIO postoji više od stotinu amandmana, koje je Vlada “nabila nogom”, pokazuje kako se traljavo i brzopleto krenulo u ovako važnu društvenu reformu. Smatramo da se radi o nužnoj reformi koja nema veze s podjelama na poziciju i opoziciju, i da je neophodno postići što je moguće veći društveni konsenzus na iznalaženju rješenja s ciljem osiguranja istinske dostojanstvene starosti naših sugrađana i boljeg standarda za penzionere. Ovo što imamo danas od Vlade je suprotno od onoga što penzioneri trebaju.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.