Anto Domazet

Zoran Milanović na krajnjoj desnici

Ako sam se do sada zabavljao političkim besmislicama Milanovića, slušajući večeras, 28. maja 2021. godine njegov govor na 30. godišnjici Hrvatske vojske, ozbiljno sam zabrinut. On kaže da u Hrvatskoj “greške i zločine naših djedova moramo zaboraviti, za njihove zločine se nećemo više nikome izvinjavati”.

Kad govori o vojnoj tradiciji Hrvata spominje Zrinjskog i obranu od Turaka u kojoj je Hrvatska bila preziđe kršćanstva, a ni riječi o slavnoj borbi hrvatskih partizana u Titovoj narodnooslobodilačkoj borbi.

To je slavno doba civilizacijskog trijumfa kada su Hrvati kao nosioci pobjedničkog antifašističkog naslijeđa Titove Jugoslavije bili rame uz rame sa saveznicima pobjednicima u Drugom svjetskom ratu – SAD, SSSR, Velika Britanija.

Kako bi se svijet osjećao kada bi Angela Merkel rekla da Nijemci trebaju zaboraviti vrijeme i zločine nacizma i da se više nikome ne moraju izvinjavati.

A ono što su ustaše radile i što Milanović naziva “greškama i zločinima naših djedova” bilo je dio nacističkog zločina u kome su ustaše po svireposti prevazišle svoje idejne inspiratore.

Kakva transformacija socijaldemokrate i Europljanina u nacionalistu desničara i suverenistu.

Hrvatska sa takvim predsjednikom srlja u desnicu Europe.

I to brine. Posebno ako ostane bez reakcije u Hrvatskoj i to prije svega od strane SDP Hrvatske.