Zoran Mikulić: Ujedinjena ljevica spasit će Hercegovinu

Uskoro će godina otkad je u Parlamentu BiH propao pokušaj promjene Izbornog zakona koji se odnosio na Grad Mostar. Pali su tog dana svi prijedlozi, između ostalih, i onaj koji su ponudili SDP i DF. Opozicione stranke, koje za status quo u gradu na Neretvi krive vladajuće HDZ BiH i SDA, kasnije su bile inicijatori građanske tribine s ciljem iznalaženja rješenja koje se do oktobra ali i poslije nije našlo, pa je Mostar ponovo ostao bez lokalnih izbora.

Kasnije je lider HDZ-a Dragan Čović najavljivao da bi se “Mostar mogao riješiti do kraja januara”, ali dato obećanje nije ispunjeno, što predstavnike opozicionih stranaka u Mostaru i Hercegovini nije iznenadilo. Problem je, prema mišljenju predsjednika hercegovačkog SDP-a Zorana Mikulića, to što međunarod­na zajednica iz svoje perspektive prihvata “sinkronizirane i interesne političke igre SDA i HDZ-a”, a koje su, tvrdi, putem svoja dva čovjeka već potrošile stotine miliona maraka.

– Nažalost, i dalje ih nastavljaju trošiti bez gradskog vijeća, odnosno javnog nadzora. Mostar, nažalost, po Parlamentu BiH propao pokušaj promjene Izbornog zakona koji se odnosio na Grad Mostar. Pali su tog dana svi prijedlozi, između ostalih, i onaj koji su ponudili SDP i DF. Opozicione stranke, koje za status quo u gradu na Neretvi krive vladajuće HDZ BiH i SDA, kasnije su bile inicijatori građanske tribine s ciljem iznalaženja rješenja koje se do oktobra ali i po­slije nije našlo, pa je Mostar ponovo ostao bez lokalnih izbora.