Zloupotreba pomilovanja u FBiH

Pojašnjenje pitanja

Ustav Federacije BiH daje ovlaštenja predsjedniku Federacije BiH da daje pomilovanja za krivična djela propisana federalnim zakonima. U istoj odredbi Ustav propisuje i ograničenje te eksplicitno navodi da se pomilovanje ne može dati za krivična djela ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida. U ranijim periodima bili smo svjedoci da se institut pomilovanja zloupotrebljava kako bi se pod sumnjivim okolnostima oslobodili osuđenici za teže oblike kriminala.

 

Stav SDP BiH

Imajući u vidu činjenicu da politika pomilovanja, odnosno način na koji se ovo ovlaštenje koristi od strane Predsjednika Federacije u najvećoj mjeri dovodi u apsurd institut pomilovanja, smatramo izuzetno važnim da je u sam Ustav potrebno unijeti odredbu koja će omogućiti proširenje vrsta krivičnih djela za koje se ne može dati pomilovanje, s posebnim akcentom na kriminal iz procesa privatizacije. Kao odgovorno društvo moramo biti svjesni da institut pomilovanja ne može i ne smije biti instrument za eskiviranje odgovornosti izvršenja krivične sankcije, velikim prostorom diskrecije u ovom slučaju pokazuje da kao društvo i odgovorni pojedinci nismo u stanju na odgovoran i u potpunosti zakonit način koristiti dana ovlaštenja.

 

Datum zadnje izmjene: 03.10.2017.

Socijaldemokratski stav!

A B D E F H I K M N O P R S T
  • Posts not found
U V Z

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.