SDP Vogošća

Zločini u Vogošći neće proći nekažnjeno

Podizanjem optužnice protiv Jovana Tintora, predsjednika Kriznog štaba SDS-a u Vogošći tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine napravilo je prvi korak ka rasvjetljavanju i konačnom rješenju ratnih zločina u Vogošći.

Jovan Tintor je 1992. godine svojom naredbom naložio da se „Pansion Kon tiki u Vogošći stavi na raspolaganje srpskoj policiji, radi saslušanja privedenih i pritvorenih lica”. Taj objekat će postati simbol patnje i stradanja nesrpskog stanovništva Vogošće.

On je bio gospodar života i smrti u Vogošći i okolici tijekom agresije na BiH, a rezultat toga su dvije masovne grobnice na području Općine Vogošća iz kojih je ekshumirano 229 žrtava. Broj nestalih je veći.

logor-bunker

Logor “Bunker” u Vogošći

Pored nečovječnosti, Tintor i njegovi sljedbenici zadali su i privredni udarac našoj Vogošći rušenjem i pljačkanjem pogona TAS-a u Vogošći, od čega se Vogošća još uvijek nije oporavila.

Porodice prognanih, nestalih, ubijenih, zlostavljanih Vogošćanki i Vogošćana na ovaj dan neće doći na svoje. Njihove najbliže niko ne može vratiti, ali hapšenje četničkog vojvode Tintora i podizanje optužnice za zločine više od dvadeset godina nakon reintegracije Vogošće minimum je na koji su žrtve čekale.

Također, ovo je i opomena onima koji još uvijek potajno gaje fašističke snove i ideje da će ih kad-tad stići ruka pravde i da će odgovarati za sva zlodjela koja počine.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.