SDP Vogošća

Zločini u Vogošći neće proći nekažnjeno

Podizanjem optužnice protiv Jovana Tintora, predsjednika Kriznog štaba SDS-a u Vogošći tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine napravilo je prvi korak ka rasvjetljavanju i konačnom rješenju ratnih zločina u Vogošći.

Jovan Tintor je 1992. godine svojom naredbom naložio da se „Pansion Kon tiki u Vogošći stavi na raspolaganje srpskoj policiji, radi saslušanja privedenih i pritvorenih lica”. Taj objekat će postati simbol patnje i stradanja nesrpskog stanovništva Vogošće.

On je bio gospodar života i smrti u Vogošći i okolici tijekom agresije na BiH, a rezultat toga su dvije masovne grobnice na području Općine Vogošća iz kojih je ekshumirano 229 žrtava. Broj nestalih je veći.

logor-bunker

Logor “Bunker” u Vogošći

Pored nečovječnosti, Tintor i njegovi sljedbenici zadali su i privredni udarac našoj Vogošći rušenjem i pljačkanjem pogona TAS-a u Vogošći, od čega se Vogošća još uvijek nije oporavila.

Porodice prognanih, nestalih, ubijenih, zlostavljanih Vogošćanki i Vogošćana na ovaj dan neće doći na svoje. Njihove najbliže niko ne može vratiti, ali hapšenje četničkog vojvode Tintora i podizanje optužnice za zločine više od dvadeset godina nakon reintegracije Vogošće minimum je na koji su žrtve čekale.

Također, ovo je i opomena onima koji još uvijek potajno gaje fašističke snove i ideje da će ih kad-tad stići ruka pravde i da će odgovarati za sva zlodjela koja počine.