Aner Žuljević

Živimo tihu privatizaciju zdravstva u FBiH

Aner Žuljević, delegat SDP BiH u federalnom Domu naroda, kaže kako prihodi zdravstva ostvareni u privatnom sektoru čine 26,2 posto ukupno ostvarenih sredstava u zdravstvu Federacije BiH, što znaci da polako živimo tihu privatizaciju zdravstva.

„Stanje u zdravstvu nije pitanje odnosa pozicije i opozicije, ovo je problem svih nas zajedno i trebamo mu pristupiti bez bilo kakvog politikanstva, nazivajući stvari pravim imenom. Samo neki od vaznih podataka:

  • Zdravstvenim osiguranjem na nivou Federacije BiH obuhvaćeno je 86,87% stanovništva, što znaci da je više od 200 hiljada nasih sugrđjana bez zdravstene zaštite
  • Od ukupnog broja zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, uposlenika zdravstvene struke je 25.309 ili 76,06%, a administrativnih, tehničkih i ostalih nemedicinskih radnika je 7.964 ili 23,94%.
  • U zdravstvu Federacije BiH ostvarena su ukupna sredstva u iznosu preko 2,2 milijarde KM
  • Osiguranici zaposleni kod poslodavaca u ukupnom broju osiguranika učestvuju sa 40,82%, a u prihodima od doprinosa sa 95,43%;
  • Od ukupnih sredstava ostvarenih izvan obaveznog zdravstvenog osiguranja, u zdravstvenim ustanovama u javnom sektoru ostvareno je preko 250 miliona KM, a u privatnom sektoru ostvareno je oko 420 miliona KM
  • Ukupni prihodi ostvareni u privatnom sektoru iznosili su preko 580 miliona KM, od kojih je 166 miliona KM ostvareno iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, a 419 miliona KM je ostvareno izvan obaveznog zdravstvenog osiguranja
  • U zdravstvenim ustanovama u strukturi potrosnje 2.2 milijarde KM najveće učešće čine troškovi za plaće i naknade od preko 950 miliona KM, te lijekovi i medicinski materijali preko 600 miliona KM“, samo su neki od podataka koje je naveo Žuljević, a koji možete pogledati u videoklipu ispod teksta.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.