Žestoka rasprava Denisa Bećirovića i Nikole Špirića o Tužilaštvu BiH: RS nasrće na Ustav i zakone BiH

Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2021. godinu izazvala je žestoke rasprave na Domu naroda Parlamentarne Skupštine BiH.

Delegat i zajednički kandidat opozicije za Predsjedništvo BiH Denis Bećirović (SDP) je kazao da su prošloj godini predsjednica RS-a i rukovodstvo Narodne skupštine RS-a nasrnuli na Dejtonski sporazum, Ustav BiH i zakone BiH.

– Postoji osnovana sumnja da je prekršen Krivični zakon BiH i postoji osnov da se takve nelegalne aktivnosti preispitaju. O tome ne govorim post-festum krajem 2022. godine, nego sam o tome javno u ovoj sali govorio i predlagao konkretne mjere i krajem 2021. i početkom 2022. godine. Gospodina Kajganića sam na jednoj od sjednici pitao šta se preduzima u vezi s tim, ali nisam dobio konkretan odgovor – poručio Bećirović.

“Svi moraju biti jednaki pred zakonom”

Kazao je da je važno za budućnost ove zemlje da Tužilaštvo BiH i Sud BiH imaju puno veće povjerenje kod običnih ljudi.

– Nažalost, stanje u pravosuđu je takvo da ljudi percipiraju da je ono u stanju da brzo osudi običnog čovjeka za kilogram krompira ili metar drva, ali kada se čine najteža krivična djela onda nema nikakve osude. Pravosuđe mora profesionalno i nepristrasno raditi svoj posao i svi moraju biti jednaki pred zakonom, a danas je percepcija da to nije tako. Moje pitanje za glavnog tužioca je: Kome vi služite – ljudima ili najvišim državnim funkcionerima? Mislim da zakoni moraju da važe jednako za sve u ovoj zemlji – rekao je.

Bećirovićevo konačno pitanje je glasilo: Šta je Tužilađštvo BiH učinilo u vezi sa flagrantnim napadom na Ustav i na kršenje državnih zakona?

Nikola Špirić (SNSD) je rekao da je očigledna namjera Denisa Bećirovića prikupljanje glasova pred izbore.

– Šta bi Denis Bećirović radio da nema RS-a, Milorada Dodika i Željke Cvijanović. To je bolesna opsesija, koju ne mogu da razumijem. Po čemu je ugrožen teritorijalni integritet BiH? Zato molim vas da se posvetite izvještaju i da biranim riječima pričamo jedni o drugima – odgovorio je Špirić.

Ispravka krivog naroda

Ispravku krivog navoda je uzeo delegat Denis Bećirović.

– O temama govorimo kada one dođu na dnevni red. Da ste vi u kolegiju dogovorili da informaciju iz Tužilaštva imamo u januaru, februaru ili martu ja bih govorio tada. Dodik je prijetio nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i postoje dokazi za to – naveo je.

Nikola Špirić je ponovo uzeo rijeć.

– Nadam se da će Denis (Bećirović) stati na ovome, a i ja ću se truditi da ne uzmem više riječ. Jednom sam zamolio da to ne činite, imate izvještaj i osvrnite se na izvještaj. Ta opsesija meni graniči sa zdravim razumom. Možete vi postaviti pitanje, ja to ne sporim, ali ovo nije mjesto odakle se optužuje. Znam da bi Denis rado bih tužilac ili sudija, istjerao one koji mu se ne dopadaju i napravio neku državu za sebe i svoje istomišljenike, ali to nije BiH koju svi hoćemo. Postavljajte pitanje i ne budite lično. Znam da ti RS smeta što postoji i svejedno da li bio Dodik ili neko drugi – zaključio je Špirić.

Dnevni avaz

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.