Programske ciljeve predstavila Edita Sulejmanović, kandidatkinja za načelnicu SDP Novi Grad Sarajevo

Žene u SDA imaju pravo na svoje mišljenje, samo ukoliko napuste tu stranku

Danas je u Parlamentu BiH održan Forum pod nazivom “Dvadeset šest 26-tog: Ko su žene kandidatkinje za načelnice na lokalnim izborima 2016″, u okviru kojeg su se predstavile, govorile o svojim izbornim planovima i ciljevima te položaju žena u politici kandidatkinje za načelnice Općina iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Prema riječima moderatorice Foruma Emine Pašić, današnji datum je simboličan: 26 žena 26. septembra kao posljednja prilika da se kandidatkinje na lokalnim izborima predstave i pošalju poruku o izbornim prioritetima te naglase važnost o ravnopravnosti u izbornom procesu.

“Važno nam je da događaj pošalje poruku da i nevladin sektor, domaće institucije i međunarodni i diplomatski kor daju podršku učešću žena u lokalnim izborima, a kakvi će biti rezultati vidjet ćemo nakon izbora”, naglasila je moderatorica Foruma Emina Pašić.

Na Forumu je svoje programske ciljeve predstavila Edita Sulejmanović, kandidatkinja za načelnicu SDP Novi Grad Sarajevo, koja se posebno osvrnula na aktivizam i utjecaj žena na političku scenu u Bosni i Hercegovini.

“Kao načelnica Općine vodit ću politiku odgovornog ponašanja prema svima, a ne samo prema pojedincima. Radit ću na podizanju svijesti o boljem razumijevanju problematike ravnopravnosti spolova i rodnog budžetiranja te konkretnom učešću na uvođenju i korištenju prakse ROB-a u našoj lokalnoj zajednici. Kao žena koja je prošla kroz cijeli jedan izborni ciklus, svoja znanja i iskustva prenosit ću ženama širom BiH kako bi ih ohrabrila da se aktivnije uključe u politički i javni život. Naravno uvijek ću potencirati da nisam “super žena” i da bih na ovom putovanju vjerovatno bila slijepi putnik da nisam imala adekvatnu podršku moga tima u kojem opet najvažniju ulogu igra žena. Budimo jake, gradimo kvalitetnu mrežu podrške jedne prema drugima, imajmo zdravu političku ambiciju i iskrene namjere te nikad ne zaboravljajmo drugarice koje su ostale iza nas – moja je poruka svim ženama koje su ušle ili imaju namjeru ući u političke vode”, izjavila je Sulejmanović.

Amra Babić, aktuelna načelnica Visokog, koja se 2012. godine kandidirala ispred SDA, na ove lokalne izbore izlazi kao nezavisna kandidatkinja. Uz šaljivu opasku moderatorice kako Amra “potresa političku scenu”, Babić odgovara: “Tek ću protresti političku scenu u Bosni i Hercegovini! Na prethodnim lokalnim izborima 2012. godine bila sam jedina žena koju je SDA kandidirala na mjesto načelnice, a ove godine SDA nije kandidirala niti jednu ženu! U prvih mjesec dana mog mandata dosta toga se desilo. U periodu koji slijedi nastojat ću završiti nezapočete procese zbog kojih mi je stvaran ogroman pritisak od strane SDA. Jedan od glavnih razloga zbog kojih sam napustila stranku, jeste njihov odnos prema građanima, opoziciji i društvu općenito”, pojasnila je Babić.

Da žene nemaju pravo na svoje stavove i lična mišljenja, dokaz su Merima Aljić iz Stranke demokratske unije iz Živinica i nezavisna kandidatknja Nermana Sofović iz Goražda, nekadašnje članice i aktivistkinje Stranke demokratske akcije, koje su, kako kažu, iz sličnih razloga poput Amrinih, razišle se sa SDA.