Elvira Hrvačić, potpredsjednica Foruma žena KO SDP BiH Sarajevo

Žene mogu jednako dobro, ako ne i bolje, obavljati najodgovornije političke funkcije

Potredsjednica Foruma žena na kantonalnom nivou, aktivistica, zaposlena žena, supruga, majka, kćerka… Dosta obaveza, dosta odricanja ali imam dojam da sve stižete? U čemu je tajna?
Tajna je u volji i želji. Kad ima volje, ima i načina !!! Sve što radim, radim s ljubavlju. S ljubavlju pristupam porodici, poslu, Partiji….. Kao majka troje djece, supruga, kćerka, aktivistkinja imam jako puno obaveza u različitim životnim sferama ali želja da svi budu zadovoljni pospješuje moj elan da sve stignem.

Uloga i položaj žena u Partiji ali i društvu općenito iz Vaše vizure?

Mislim da žene generalno nisu dovoljno zastupljene na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni. Za takav neravnopravan omjer snaga među spolovima krivim i muškarce i žene. Žene imaju mnogo više obaveza na privatnom planu, u ulogama majke i supruge, tako da muškarcima ostaje više slobodnog prostora za politički aktivizam i angažman. Statistički podaci govore da su najodgovorniji, ujedno i najbolje plaćeni poslovi nekako “rezervisani ” za muškarce. Ženama uvijek pripadaju ona mjesta iza prvog, rukovodećeg, npr: potpredsjednica, zamjenica itd. Skoro nikad predsjednica, predsjedavajuća itd.

Smatram da žene mogu jednako dobro, ako ne i bolje obavljati najodgovornije političke funkcije.

Kako vidite rad Foruma žena na svim nivoima i općenito njegovu ulogu u političkom životu u BiH?

Važnu ulogu ima Forum žena, ili bi barem trebao imati. Žene su senzibilnije, emotivnije, praktičnije i rekla bih, multifunkcionalne. Mogu biti uspješne na više polja, u više životnih uloga u istom trenutku za razliku od muškaraca. Kako znaju upravljati u svojim domovima, biti odgovorne za kvalitetno funkcioniranje porodice, usklađivanje privatnog i poslovnog, tako mogu i u političkoj sferi. Ali uz želju, zaista moraju posjedovati i znanje. Dobro je što postoji Forum žena kao interesni oblik organizovanja žena. On bi trebao biti polazna tačka svake žene političarke. Kroz rad Foruma žena mogu se pokrenuti pitanja koja su važna svim ženama, od rodne ravnopravnosti, rješavanje problema nejednakih porodiljnih naknada po kantonima i sličnih životnih pitanja.

Izborna je godina, jedna od mnogih. Razlikuje li se od prethodnih? Možemo li govoriti o prognozama, očekivanjima?

Po mom mišljenu ovo je godina SDP-a. Nakon unutarstranačkog stabiliziranja, SDP se izdigao u odnosu na nacionalne stranke. Tek u ovom mandatu se široj javnosti pokazalo kako je Bosni i Hercegovini neophodan SDP kao jedina svijetla tačna na političkoj sceni. I sigurno je najstabilnija partija među ljevičarskim opcijama u BiH. Moje prognoze i očekivanja su isključivo u pravcu pobjede SDP-a na predstojećim općim izborima.

I za kraj, poruka svim mladim ženama koje se nisu usudile ili još uvijek razmišljaju o aktivnijem ulasku u politiku?

Smatram da niti jedna mlada osoba ne bi trebala biti apolitična. Morate znati ko i kako vam kroji zakone od životne važnosti, a to ne možete znati ako ne pratite politiku. Mladim ženama šaljem poruku da ne treba da se plaše političkog aktivizma, svakako trebaju pokušati. Na mladima svijet ostaje, i treba im se ponuditi stabilan životni ambijent a kroz politčki angažman taj ambijent mogu same sebi izgraditi !!!

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.