KO FOŽ SDP Sarajevo

Žena na tržištu rada – Okrugli sto u povodu Međunarodnog dana žena u nauci

U organizaciji Kantonalnog Foruma žena SDP BiH Sarajevo večeras je održan okrugli sto o temi “Žena na tržištu rada”. Događaj je organiziran u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena u nauci i tehnologiji. Uvodničarke su bili Svjetlana Šošić iz J.U Služba za zapošljavanje KS, prof.dr. Jasna Duraković, zastupnica u Skupštini KS, Selma Redžo Zekić, HR konsultantica te Jelena Pekić, direktorica FLI.

Veliki procenat nezaposlenih žena u KS (prema zvaničnim podacima u decembru 2021. godine na evidenciji J.U. Služba za zapošljavanje KS bilo 57.965 nezaposlenih osoba, od čega je 35.743 ili čak 61,66% žena.) bio je povod za večerašnju diskusiju.

Razgovaralo se o (ne)jednakosti žena na tržištu rada jer je evidentno  da postoji rodna (spolna) nejednakost te da i određeni društveno politički faktori pospješuju diskriminaciju žena na tržištu rada. No, koliko se diskriminacija po osnovu spola u zapošljavanju shvata kao problem kojim se društvo treba sistemski baviti?

Nezaposlenost uveliko utiče na kvalitet života, zbog toga što je osobama bez posla uskraćeno mnogo toga. Nedostatak novčanih sredstava ugrožava egzistenciju, narušava normalan život i zdravlje, dovodi do stresa. Nezaposlena žena ne može biti zadovoljna kvalitetom svoga života ukoliko je nezadovoljna jer nema posao. U isto vrijeme ona bi trebala da radi na sebi, da ima motiv za sticanje novih znanja i vještina kako bi povećala svoju konkurentnost na tržištu rada. Nezaposlenost nije samo egzistencijalna već i svojevrsna emocionalna praznina, istaknuto je na okruglom stolu.

Poznato je da znanja i vještine vremenom zastarijevaju. Kako bi se povećale šanse za pronalaženjem posla potrebno je sticati nova znanja, prilagođavati ih tržištu rada i potencijalnom radnom mjestu. Ali na tom putu razne su barijere o kojima su u svojim izlaganjima govorile uvodničarke. Ovo je tema koja se uvijek i iznova treba obrađivati jer je ovo višedecenijski problem koji zahtijeva sistemski pristup u rješavanju, zaključeno je na večerašnjem okruglom stolu.