Partija Evropskih socijalista

Zemljama Balkana je mjesto u Evropskoj uniji

Član Predsjedništva i međunarodni sekretar SDP BiH Saša Magazinović učestvuje u radu PES Balkan konferencije koja se ove godine održava pod sloganom “Progresivna vizija za zajedničku budućnost”.

Poruka koju evropski socijalisti i socijaldemokrati šalju ovom Konferencijom je duboko neslaganje sa sve prisutnijim stavovima iz grupacije evropskih narodnjačkih stranaka o “privremenom zaustavljanju” procesa proširenja EU. Evropska ljevica smatra da zemlje Balkana pripadaju EU i da trebaju što prije  zauzeti svoje zagarantirano mjesto u EU. Upravo zbog različitih negativnih poruka vezanih za budućnost proširenja EU, Partija evropskih socijalista će sa strankama članicama iz regije Balkana dodatno pojačati svoje aktivnosti vezane za politiku proširenja.

Govoreći na uvodnoj sesiji Konferencije Magazinović je brojne učesnike upoznao sa trenutnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, stavivši poseban akcenat na aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te drugim aktivnostima u vezi EU i NATO puta BiH.

U svom izlaganju on je istakao konstruktivnu ulogu SDP-a kao opozicione stranke po pitanju evroatlanskih integracija i namjeru da svojim značajnim kapacitetima u ovoj oblasti pomogne da BiH ubrza svoj put, ali i već sada očigledan izostanak kapaciteta novih vlasti čiji je dosadašnji rad obilježen nerazumijevanjem važnosti trenutka za BiH, međusobnim prepirkama i borbom za kontrolu budžetskih sredstava i javnih preduzeća.

Na marginama Konferencije Magazinović se susreo sa liderima iz sestrinskih stranaka regije Balkana, prije svih sa zamjenicom predsjednika makedonskih socijaldemokrata Radmilom Šekerinskom, te predsjednikom DS-a Bojanom Pajtićem sa kojima je razgovarao o posljednjim dešavanjima u Makedoniji.

Također, Magazinović je imao brojne susrete sa predstavnicima PES-a, sestrinskih stranaka iz zemalja EU, te poslanicima u Parlamentu EU, izmedju ostalih i sa predsjednikom PES-a Sergeiom Stanishevim, te zamjenikom lidera socijaldemokrata u evropskom parlamentu Knut Fleckensteinom.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.