Enver Bijedić

Željeznice FBiH, RS-a, Srbije i Hrvatske saglasne da pojeftine prijevoz robe i učvrste saradnju

Razgovarano je o komercijalno-tehničkoj saradnji i nastupu na zajedničkom tržištu pružanja usluga prijevoza.

Slika

Direktori željeznica Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Srbije te federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić danas su u Sarajevu razgovarali o aktuelnim pitanjima i problemima vezanim za tehničko-tehnološku i komercijalno-ekonomsku saradnju.

Danas je razgovarano o komercijalno-tehničkoj saradnji i nastupu na zajedničkom tržištu pružanja usluga prijevoza, pokušaju da se uspostavi zajednička tarifa, odnosno zajednički proizvod gdje bi cijena bila faktor da bude više robe i prijevoza željeznicama.

Razgovarano je i o međusobnim potraživanjima između željezničkih uprava i taj dio će biti potpisan, a bilo je riječi  i u vezi s idejom uspostavljanja putničkog saobraćaja između Beograda i Sarajeva. Ta  ideja, kako je rečeno, bit će realizirana ukoliko se steknu tehnički uvjeti, odnosno ako Željeznice Srbije osiguraju motorne vozove koji bi išli na toj relaciji.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić kazao je da se radi o prijedlogu sporazuma protokola koji bi trebalo da potpišu četiri željezničke kompanije na način da se reguliše prijevoz robe i putnika na njihovim teritorijma, s tim da to dođe do nekog izjednačavanja cijena, da se riješe dosadašnji problemi, kao što su različite cijene od različitih operatera, jer su pojedine kompanije nerealno do četiri puta imale veću cijenu usluga.

– Znači cilj ovoga sporazuma u kojem učestvuje i Luka Ploče, kao jedan od potencijalnih izvora robe, odakle bi se sva roba željeznicom transportovala prema BiH, Srbiji, Hrvatskoj pa i prema centralnoj Evropi, jest da dođe i do oživljavanja njenog poslovanja – rekao je Bijedić.

Nakon ovih dogovora, smatra ministar, trebalo bi napraviti jedan trilateralni sastanak na ministarskom nivou koji bi se održao ili u Sarajevu, Beogradu ili Zagrebu, gdje bi se sve ove stvari trebale objediniti s nekim novim idejama koje dolaze iz Brisela i međunarodnih centara, a koji kažu da bi objedinjavanjem četiriju željezničkih kompanija svi dobili u smislu cijene rada i da bi se postavili prema ostatku Evrope kao jedan ravnopravan i respektabilan partner.

Direktor željeznica Srbije Dragoljub Simonović je ocijenio da je sastanak u Sarajevu bio veoma uspješan

Skup u Sarajevu je podržao i direktor Željeznica RS-a Dragan Savanović kazavši, između ostalog, da će željeznice smanjenjem cijena biti dostupnije  privredi.

Kako je ovom prilikom istaknuto, Željeznice RS-a u 2013. godini prevezle su oko 5,2 miliona tona robe, a ŽFBiH oko 8,3 miliona tona.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.