Jasmin Imamović

Želja je da od Tuzle ne bude ljepšeg grada, veliki projekti su u pripremi

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović napravio je osvrt na situaciju uzrokovanu pandemijom širenja koronavirusa, najavio nove projekte, prokomentarisao nadolazeće lokalne izbore: “Krizna vremena uspore razvoj, ali ako imate dobro postavljene stvari i ako oslobodite snagu kontinuiteta, i ako imate nešto prije urađeno onda se imate na šta osloniti. Mi smo 2003. godine utvrdili strategiju razvoja do 2015. godine, i ako se razvijate kao da se penjete uz stepenice onda ćete izdržati krizu. Mi smo tu strategiju razvoja realizirali prije roka i napravili smo novu strategiju do 2026. i prostorni plan do 2030. i imamo petogodišnje i trogodišnje planove.” istakao je Imamović uz osvrt i na krizne periode uzrokovane poplavama 20014 godine.

O razvoju putne infrastrukture Imamović ističe značaj izgradnje puta Beograd – Sarajevo ali navodi i važnost izgradnje pruge: “Rade Željeznice Federacije BiH na projektu pruga Sarajevo – Beograd, dakle to je Sarajevo – Vareš – Banovići – Tuzla, u projektu je da probiju planinu Zvijezdu i Konjuh tunelom, i to bi bilo talgo vozom Sarajevo – Tuzla sat vremena, što bi bilo prosto nevjerovatno, niko ne bi išao više autom, očekuje se i širenje aerodroma.

Uz realizaciju svih ovih planova sve ćemo ostaviti iza sebe, jedino će Sarajevo ostati ispred. Želimo realizovati sve top prioritete preko ljudih iz istočne Bosne da bolje lobiraju u Sarajevu za ovaj dio BiH.” Imamović u razgovoru ističe da je Tuzla postala trgovinski i proizvodni centar novih proizvodnji koje ranije nije imala. “Danas Dita izvozi, radi tri smjene, što je veliki uspjeh, spektakularan uspjeh.

Svakih sedam dana dobijamo nove zahtjeve za urbanističke saglasnosti. Firme grade, imamo mnogo zahtjeva za velike investicije, jedna od njih je investicija od 200 miliona KM, imamo zahtjeve za sjeverni, istočni, zapadnio dio grada. Crystalico je investicija od milijardu maraka, saglasnost im je izdata, gotov je idejni projekat, gotova maketa. Stigao je i još jedan investitor, želi da gradi dva nebodera po 30 spratova, dakle po 10 više spratova u odnosu na Mellain. Administracija je poštena i efikasna, nema neregularnih stvari zato i privlačimo te ljude koji ulažu veliki novac.” kaže Imamović. Kada je u pitanju podrška Vlade TK Imamović je istakao da nema nikakve podrške, ali i dodao da su prema njegovom mišljenju kantoni višak i da svojim postojanjem ugrožavaju Bosnu i Hercegovinu.

Gradovi i Općine u FBiH iz PDV-a prime 8,5 posto, a u RS tri puta više 24 posto jer nemaju kantone. I FBiH imaju manji budžet jer kantoni pojedoše sve, to su veliki paraziti. Neka po novom zakonu recimo ostanu teritorija ali neka se taj budžet podijeli između Gradova-Općina i Federacije BiH.” Novu kandidaturu za peti mandat gradonačelnik Tuzle još nije zvanično objelodanio ali je najavio nove projekte koji će kako navodi iznenaditi mnoge.

“Ne možemo reći da je Tuzlanski.ba napisao dosta tekstova, dosta je čitan i da ne treba više da piše, treba još više da piše, dakle čovjek ili ima ideju ili nema ideju, ako ima ideju onda je nepresušno vrelo tih ideja, a te ideje proizilaze iz rada, ili jesi ili nisi. Svi će se ugodno iznenaditi novim projektima, imali smo obećanja prije 4 godine i sigurno smo i više urađeno nego što je obećano. Već se crtaju idejna rješenja onoga što smo naumili, i to će biti iznenađujuće kada objavimo. Koju god dobru ideju vidim bilo gdje, želim da je donesem u Tuzlu. Želja je da ne bude ljepšeg grada od Tuzle.” zaključuje Imamović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu