Nermin Nikšić za Dnevnik D FTV

Želimo okupiti građanski blok u BiH

Gostujući u Dnevniku D Federalne televizije, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je da građanske i lijevo orijentirane političke partije nikada ranije nisu dobile veći broj mandata nego na proteklim izborima.

Nikšić je pojasnio da će SDP BiH, DF i Naša stranka u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH brojati od 32 do 34 zastupnika , dok će u Parlamentu BiH zajedno imati 10 mandata – SDP pet, DF tri i Naša stranka dva.

– Dakle, to je sigurno respektabilna snaga i sigurno je da ono što nam predstoji u ovom periodu je da mi usaglasimo svoje stavove i program, da vidimo je li moguće da nastupamo zajedno kao blok – rekao je Nikšić.

Prema njegovim riječima, da su ove stranke zajedno nastupale i prije izbora, ostvarile bi još mnogo bolji izborni rezultat.

– Ali, evo, možemo li se mi sada dogovoriti oko ključnih stvari, oko toga šta je to što ćemo mi kao građanski blok postaviti pred buduću vlast, bilo da mi ostanemo opozicija ili ćemo s nekim ko je spreman na tim osnovama s nama da pravi i gradi vlast u BiH i FBiH ponuditi rješenja i tražiti način kako da to realizujemo – dodaje Nikšić.

Voditeljicu emisije interesovalo je s kim SDP želi, može i neće u koaliciju?

– Prije bilo kakve priče o koalicijama, želimo da se okonča ovaj izborni proces, odnosno da se okonča i raščisti pitanje izbornih nepravilnosti. I to je neka kvalifikacija, da vidimo ko je spreman da traži raščišćavanje da bi se uopšte pričalo o koalicijama – rekao je Nikšić.

Ističe da u ovom trenutku nije odgovornost na SDP-u da formira vlast ni na jednom nivou.

– Dakle, stranke koje su pobijedile dužne su da formiraju vlast i mi im nećemo biti smetnja. Paralelno s time, mi ćemo razgovarati i gledati da okupimo ovaj građanski blok – DF, SDP, Naša stranka, da mi pričamo o svom programu, da mi pričamo o tome šta ćemo kao blok ponuditi i tražiti od buduće vlasti ili tražiti da pričamo s bilo kime ko želi da priča o tome da konstituišemo vlast – naglašava Nikšić.

Nikšić se dotakao i sutrašnjih pregovora predstavnika SDP-a, Naše stranke i DF-a o mogućoj uspostavi vlasti u Kantonu Sarajevo (KS).

– Pristali smo da se nađemo u prostorijama Naše stranke. Mislim da je puno važnije šta ćemo se dogovoriti i kakav će biti rezultat tog sastanka, nego gdje ćemo se sastati. Ako ćemo odmah u startu pokazivati sujete i pričati o tome ko će biti stariji brat tu, ko je jači… – kazao je Nikšić.

Na pitanje postoji li stranka sa kojom SDP ne želi u koaliciju ni pod kakvim uslovima, Nikšić je kazao kako je SDP vrlo jasno rekao da želi napraviti vlast bez nacionalnih stranaka, ukoliko je to moguće.

– Bez SDA i HDZ-a, a u ovom trenutku i SNSD je nacionalna stranka – kategoričan je Nikšić.

Poručuje kako smatra da retorika koja bi u ovom trenutku bila zapaljiva i stvarala nekakve nove jazove ne treba nikome, pa ni SDP-u BiH.

– Mi smo vrlo jasno rekli da u ovom trenutku uopšte ne razmišljamo da postoje izborni pobjednici. Naša kampanja je bila zasnovana na tome da želimo napraviti vlast bez nacionalnih stranaka. Mi smo govorili o programu i nema nikakvog razloga da u ovom trenutku mijenjamo svoj stav koji smo izrekli u kampanji – rekao je Nikšić.

Naglašava kako SDP zvanično do sada ni s kim nije razgovarao o kantonalnim koalicijama.

– Sutra su naši prvi zvanični razgovori – SDP-a, Naše stranke i DF-a, tako da ni s kim zvanično nismo razgovarali, ni sa jednom političkom partijom, iako, normalno, ovih komunikacija je bilo na nivou predsjednika stranaka – pojašnjava Nikšić.

Voditeljicu je zanimalo i postoji li mogućnost koaliranja SDP-a sa PDA u Tuzlanskom kantonu.

– Dakle, to je jedno jako teško i otvoreno pitanje, jer ne pravimo preveliku razliku između SDA i PDA. To je nešto što će na kraju odlučiti naša organizacija u TK – dodao je Nikšić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.