Premijer FBiH Nermin Nikšić

Želimo da se smanjenje poreskog opterećenja rada direktno prelije u novčanike radnika

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kaže da Vlada FBiH već nekoliko mjeseci na setu zakona iz fiskalne reforme i da je važno i da poslodavci i radnici budu zadovoljni.

“Život ne počinje od ove Vlade, niti će se nakon nas završiti. Zato smo odlučni preuzeti odgovornost i dati sve od sebe da pokrenemo promjene. I njih ovog puta trebaju osjetiti građani tako što će imati veće plate, bolje uslove rada, lakše pokretanje biznisa i rasterećenje poslovanja”, rekao je.

Ističe kako su ciljevi fiskalne reforme Vlade FBiH jasni: smanjiti troškove rada, povećati plaće, a posebno minimalnu, povećati konkurentnost, rast izvoza i proizvodnje, smanjivanje uvoza, te posebno važno- nova radna mjesta i smanjenje sive zone.

“Namjera Vlade je da prethodno Uredbom definira bruto II obračun plaća. Time želimo osigurati da se reforma smanjenja poreskog opterećenja rada direktno prelije u novčanike radnika. Također, vrlo je važno znati da ovakav pristup može značajno utjecati na prihode budžeta, stoga je cilj zaštiti njegov socijalni element. Zato smatramo da implementacija Zakona o dohotku, doprinosima i minimalnoj plati mora biti sinhronizirana sa online fiskalizacijom kad je u pitanju bar približno stupanje na snagu, jer je riječ o jednom od značajnijih kompenzacijskih izvora finansiranja budžeta”, najavio je.

Na kraju je izrazio nadu da će prije svega, kao socijalni partneri, prihvatiti ovu reformu kao zajedničku misiju.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.