Igor Kamočaji za BNN.ba

Želim promjene i imam četiri strateška cilja kako da to i ostvarim

Aktuelni direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, kadar SDP-a, Igor Kamočaji kandidat je za načelnika centralne općine glavnog grada Bosne i Hercegovine – općine Centar. Na pitanje: „Šta vas je ponukalo da se kandidujete za načelnika?“, Kamočaji za BNN.BA iznosi jednostavan odgovor – „želim promjene“.

Kandidat za načelnika općine Centar delegiran ispred SDP-a Igor Kamočaji ističe kako na druge kolege kandidate, neovisno iz koje stranke ili subjekta dolaze, nikad nije gledao kao na konkurenciju ili rivale. Cilj mu je, kaže, „da mijenja trenutno stanje i unaprijedi život i usluge u Općini Centar.„

Program koji će ponuditi građanima sastoji se iz četiri strateška cilja u četiri godine mandata.

„Svaki od ciljeva razrađen je kroz operativni plan za mandatni period kao što su potpunije korištenje resursa, IT centar, kongresni i zabavni turizam, poslovni inkubatori. U programu su detaljno razrađena rješenja problema saobraćaja u mirovanju, pasa lutalica, nesigurnosti u školama, nekvalitetnog obrazovanja, itd. Sve naše aktivnosti zasnivat će se na otvorenosti i transparentnosti u trošenju budžeta i to ćemo raditi kroz partnerstvo sa građanima. Programom smo obuhvatili i rješavanje problema degradacije prostora i slobodnih i zelenih površina, građevinskog nasilništva koje je prisutno, kao i komunalnog terorizma nad našim građanima. Učinit ću sve, unutar svojih nadležnosti, da sve zgrade imaju fasade, što je sada zaista veliki i estetski i energetski problem čije rješenje čekamo 20 godina. Moja je vizija da oživimo lijevu obalu Miljacke, kulturnim i ugostiteljskim sadržajima. Želim da od ulice Maršala Tita napravimo šetnicu i konačno da i Centar ima trg kakav imaju velike europske metropole“, ističe, između ostalog, Kamočaji za BNN.BA.

Razgovarala: Aldina Rovčanin/BNN.BA

BNN.BA: Kandidat ste za načelnika općine Centar delegiran ispred Socijaldemokratske partije (SDP-a). Šta je to što Vas je ponukalo da prihvatite kandidaturu?

Kamočaji: Na ovo pitanje odgovor je kratak – zato što želim promjene. Želim promjene sa aspekta života, stanja i političkog koncepta u našoj općini. Imam viziju razvijene, otvorene, uticajne, općine sigurnog i ugodnog življenja i sa efikasnom administracijom. Želim da naš grad, Sarajevo, i njegova centralna općina budu mjesto jednakih šansi za sve, a ne samo za određene, zaštićene po ko zna kojim nakaradnim kriterijima. Moramo zaustaviti iseljavanje iz našeg grada i općine. Moramo biti lokalna samouprava u kojoj svi ostvaruju pravo na dostojanstven i ugodan život bez obzira na nacionalnost, dob, spol, seksualnu orijentaciju, političku pripadnost ili bilo koju drugu ličnu karakteristiku, uz snažne socijalne programe za materijalno nezbrinute. Moja kandidatura i pobjeda za načelnika imaju za cilj osigurati svim stanovnicima iste šanse, a da pri tome ne moramo biti isti već da slavimo svoje različitosti. Općina Centar je moja općina, tu sam se rodio, školovao, odrastao, proveo rat, oženio, dobio djecu, porodicu. Volim svoju općinu kao i svoj grad Sarajevo. Zbog te ljubavi i iskustva i znanja koje sam dosad stekao vjerujem da možemo bolje.

BNN.BA: Kako biste ocijenili rad aktuelnog načelnika općine Centar, Dževada Bećirevića, u njegovom sveukupnom trajanju mandata? Da li su lokalne vlasti „pametno“ raspolagale sredstvima?

Kamočaji: Aktuelni načelnik Bećirević svoj legitimitet potvrdio je zadnja tri izborna ciklusa na lokalnim izborima i to sa značajnim procentom povjerenja glasača u odnosu na protivnike. Naravno, uvijek sve može bolje i sigurno je i načelnik Bećirević neke stvari mogao uraditi kvalitetnije i racionalnije. Voditi općinu u tri izborna ciklusa je dug period i neminovno dolazi do zasićenja, zamora, to su ljudske stvari. Ali, zato je i moja kandidatura tu kao ponuda zahtjevnim glasačima Općine Centar da pokušamo naše živote zajedno dići na višu ljestvicu kvaliteta.

BNN.BA: Da li ste upoznati sa time ko su Vaši „protukandidati“? Imate li među kandidatima „konkurenciju“ i koga smatrate najvećim „rivalima“?

Kamočaji: Nemojte me pogrešno shvatiti, ali kada sam vidio na stranici CIK-a koliko je kandidata za načelnika općine Centar, pomislio sam da je riječ o plakatu najave neke estradne manifestacije. Naravno, to je demokratija i pravo je svakog da koristi i pasivno i aktivno biračko pravo, ali svi moraju znati da upravljati općinom traži konkretno znanje, a ne političke floskule i parole. Upravljanje lokalnom samoupravom zahtijeva u radu administracije i ogromnu energiju. U tome vidim svoju prednost u odnosu na ostale kandidate objektivno manjeg iskustva. Moja filozofija političkog djelovanja, bez obzira na aktuelnu kandidaturu, nikad se nije zasnivala na tome da sam pojedince iz drugih političkih partija i subjekata gledao kao konkurenciju i rivale. Moja kandidatura ima za cilj da mijenja trenutno stanje i unaprijedi život i usluge u Općini Centar.

BNN.BA: Šta je to što ćete ponuditi građanima, biračima? Šta nam obećavate da ćete uraditi, ako dobijete mandat?

Kamočaji: Apsolutno sam svjestan da se najlakši politički poeni dobijaju na temama koje su realno neizvodljive na lokalnom nivou, kao što su povećanje penzija, smanjenje nezaposlenosti, 100.000 novih radnih mjesta… Upravo zato moj program su konkretna, izvodljiva izborna obećanja koja su rezultat razgovora i konsultacija sa građanima općine o zajedničkim potrebama. Moj program se sastoji od četiri strateška cilja u četiri godine mandata. Svaki od ciljeva razrađen je kroz operativni plan za mandatni period kao što su potpunije korištenje resursa, IT centar, kongresni i zabavni turizam, poslovni inkubatori. U programu su detaljno razrađena rješenja problema saobraćaja u mirovanju, pasa lutalica, nesigurnosti u školama, nekvalitetnog obrazovanja, itd. Sve naše aktivnosti zasnivat će se na otvorenosti i transparentnosti u trošenju budžeta i to ćemo raditi kroz partnerstvo sa građanima. Programom smo obuhvatili i rješavanje problema degradacije prostora i slobodnih i zelenih površina, građevinskog nasilništva koje je prisutno, kao i komunalnog terorizma nad našim građanima.Učinit ću sve, unutar svojih nadležnosti, da sve zgrade imaju fasade, što je sada zaista veliki i estetski i energetski problem čije rješenje čekamo 20 godina. Moja je vizija da oživimo lijevu obalu Miljacke, kulturnim i ugostiteljskim sadržajima. Želim da od ulice Maršala Tita napravimo šetnicu i konačno da i Centar ima trg kakav imaju velike europske metropole.

BNN.BA: Kako će izgledati Vaša politička kampanja? Imate li već razrađene korake, kako i na koji način doći do birača?

Kamočaji: Moja izborna kampanja se zasniva na otvorenosti i transparentnosti. Oslanjam se na veliku podršku simpatizera i volontera i ohrabruje me činjenica da svakim danom sve veći broj volontera javlja u moj izborni štab. Oni, nevezani za konkretnu partiju, spremni su da podrže i moju kandidaturu i program s kojim se identificiraju. Raduje me činjenica da kompletne porodice dolaze i nude energiju, znanje i vrijeme da bi me podržali. U današnje vrijeme, kada je povjerenje građana u političke partije i političare generalno nisko, vjerujem da se direktnim kontaktom, iskreno i otvoreno, uz jasan i izvodljiv program, te nazivanjem stvari pravim imenom, može zadobiti povjerenje i podrška za promjene i bolji život.

BNN.BA: Koji su to ključni problemi sa kojima se susreće općina za koju ste se kandidovali i šta ćete poduzeti da se ti problemi riješe?

Kamočaji: Lice općine u nekim dijelovima izgleda kao da se rat tek završio. Sivilo, rupe od gelera, neuredne zgrade, ulice, nedovršeni parkovi, nesređena školska dvorišta. Sve to ostavlja dojam da nije ni čisto ni sigurno. Ne znate da li će vas napasti pas lutalica ili neki ulični kriminalac. Djecu vodimo u zatvorene igraonice po tržnim centrima, a u školu po njih idemo autom. Onog Centra gdje su se veliki koncerti održavali svake sedmice danas se skoro niko i ne sjeća. Kroz partnerstvo sa građanima, grupama, organizacijama, po principu pozitivnih praksi iz susjednih zemalja, organizovat ćemo sigurniji i uređeniji život i okruženje. Posebno ću se zalagati za obnovu kulturnog života općine koji evidentno nedostaje, po cijenu da Rolingstonsi zasviraju na Koševu, jer takve koncerte građani glavnog grada zaslužuju. Imamo sve preduslove da vratimo sjaj općini kroz projekte toplifikacija i energetske efikasnosti na zgradama. To će donijeti dvostruku korist. Imaćemo ljepšu, uređeniju općinu, a svi zajedno štedit ćemo energiju, novac i doprinositi ekološkoj sigurnosti.

Na kraju bih još jednom pozvao građanke i građane Općine Centar da me podrže u ostvarivanju programa koji sam napravio prema potrebama svih nas. Pozivam ih da ispunimo zajedničku želju da Općina Centar bude za primjer i kod nas u našoj državi i u regionu. Mi smo centralna općina glavnog grada naše države i tako trebamo i izgledati, tako trebamo djelovati.
Izvor: BNN.BA

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.