Haris Vranić

Želim odgovore, taksativno, da li su respiratori u funkciji

Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo gost je večerašnjeg Politbiroa uživo na Raportu. Između ostalog, govorio je i o jutrošnjem sastanku sa Sebijom Izetbegović, direktoricom KCUS-a.

“Iskreno da kažem, jesam. Očekivao sam da će doći iz više razloga. Zbog toga što mislim da je došlo krajnje vrijeme da direktorica KCUS-a i menadžment počnu da se ponašati u pravnim okvirima. Dok sam ja bio u Kliničkom centru, 4,5 godine je meni bila direltorica doktorica Izetbegović. Sada sam ja sa političke strane u ovom trenutku šef KCUS-u. Druga stvar, mislim da je bila suviše ozbiljna situacija. pogotovo zbog odgovora na pisma koje su uputiči anesteziolozi. Oni tvrde neke stvari oje nisu dobra medicinska praksa pa čak u nekim dijelovima zalaze u Zakon o liječništvu u kojem kaže da ljekar mora odbiti onu vrstu liječenja koja možđe nauditi pacijentu. A to sve spominjem u onom kontekstu takozvanih narandžastih ili “malina respiratora”. Očekivao sam jer se digla velika panika u stanovništvu da neće biti toliko neozbiljna da odbioje po ko zna koji put taj viod saradnje. To ne bi prvo išlo njoj na ruku, a ni nama svima. Ovaj put je došla tačno sa onom ekipom koju sam ja tražio”, kazao je Vranić.

Kako je izgledao taj razgovor?

“Vodio se detaljan zapisnik. Nije bilo snimanje, samo zvaničan zapisnik.Razgovor nije protekao ni u prijateljskoj, ni u neprijateljskoj atmosferi. Bilo je povišenih tonova, ali daleko manje je bilo povišenih tonova za razliku od onih koji su bili konstruktivni. Oni su iznijeli svoje, mi smo tražili nekoliko podataka na koje mislimo da imamo pravo, a ja kao ministar sam nadležan za zdravlje našig osiguranika KS. Mi smo tražili podatke o našim osiguranicima i onim navodima koje su napisali anesteziolozi”.

“Bila su dva pisma koja su se pojavila u javnosti i ja sam, prema dužnosti, kao što moraju i sve druge institucije kao što je pravosuđe da reagiraju na navode koji ukazuju sumnju da nešto nije u skladu sa zakonom. Na to prvo pismo predstavnici KCUS-a, uključujući i direktoricu Izetbegović, rekli su da nikad nije došlo, nije protokolisano, nije potpisano. Oni kažu da nije upućeno organima Kliničkog centra jer je naslovljeno na “Dragi građani…”.

Drugo pismo, kako oni kažu nije pismo nego interni dokument, direktorica tvrdi da nikada nije došlo do nje i ono je naslovljeno na direktori hirurških disciplina Granova i šeficu Intenzivne njege Katicu. Njima je to poslalo 17 anesteziologa koji su potpisali pismo. I to je pismo vjerodostojno. To je pismo Raport objavio i bio je upravu. Ono je zaustavljeno na toj instanci, kako kaže dr. Izetbegović, ono nije proslijeđeno njoj na dalju odluku nego je trebalo da se završi na nivou direktora disciplina. Vjerovatno, kad oni ne bi mogli razriješiti problem onda bi išlo prema direktorici. Ona je upoznata s tim pismom, ali nije protokolarno došlo do nje.

Onda smo mi postavljali pitanja, kada smo utvrdili da je to tačno: ja želim odgovore, taksativno, da li su respiratori u funkciji, da li imaju problema s njima. Dakle, vidi se jedna diskrepancija između onbog prvog “narodnog pisma” i ovoga koje je apsolutno stručno. Vidite razliku između pisma iza kojeg stoje stručnjaci u kojem oni govore da neće da stoje iza posljedica koje mogu nastati.”, kazao je ministar Vranić.

Na konstataciju da su sada progovorili anesteziolozi, njih 17, živi ljudi, i to nakon svjedočenja Sebije Izetbegović u slučaju „Respiratori“, gdje je rekla da se ničega ne sjeća te kazala da nije anesteziolog nego ginekolog, čime se čini da je odgovornost pokušala prebaciti na neke druge ljude, Vranić kaže:

„Ne znam da li se uplašila, ali da je shvatila ozbiljnost situacije, to je sigurno. Normalan čovjek mora da reaguje strahom od posljedica. Da li povezati to ili je slučajnost, ne znam. Čudna je koincidencija, kada direktorica izjavi na suđenju da ona nije nadležna za to nego su anesteziolozi ti koji odlučuju da li će nekoga staviti na aparat ili koju vrstu aparata, da je možda dalo signal anesteziolozima da oni nakon ovoga svega ostaju sami. Da će se morati braniti od napada. Jasno kaže Zakon o liječništvu da ste odgovorni ako primjenjujete ono što znate da će nauditi pacijentu“.

Komentirajući kako više niko ne reaguje na to kako su kupljeni respiratori, već da je pitanje služe li onome za šta trebaju služiti, a na KCUS-u se, vjerovatno u svjetlu sudskog procesa, respiratori vide u jednom TV prilogu, ministar zdravstva KS ističe da je ključno da se uspostavi bolja komunikacija Kliničkog centra i struktura vlasti u KS, prije svega Ministarstva zdravstva.

„Zdravstveni sistem KS ne može funkcionisati bez Kliničkog centra, a niti Klinički centar bez Kantona Sarajevo. Ne znam hoće li se ona truditi da se to popravi. Bilo je interesantno da nijedan navod iz pisma nije pobijen. Oni su potvrdili da ti respiratori postoje i da su se oni uključivali. Na sastanku je negirano da je ijedan pacijent umro na tom respiratoru. Ne znam je li moguće to dokazati, vi morate prvo dokazati ko je bio na tom respiratoru. Mislim da su oni, koliko sam zapazio na sastanku, da je 15 sklonjeno i da je 15 ostalo. Bila mi je dilema jer znam da Klinički centar ima 127 respiratora.

Ne znam koliko je ljudi trenutno na respiratorima. U Respiratornom centru se nalazi oko 60 respiratora, što znači da ostaje oko 70 na drugim mjestima. Pitao sam gdje se nalaze. Rekli su gdje su, sabirao sam i nisam mogao doći na više od 20 respiratora. Pitao sam što nisu i te respiratore stavili, pa ako dođe do prepunjenosti, koristit ćete i te tzv. „malina respiratore“, koristit ćete šta stignete. U tim kratkotrajnim slučajevima možda i ne bi umro. Ali, nisam za to da se oni koriste kao drugi respiratori. To je jedna dilema bila, jer je svo vrijeme bilo pozivanje na to čuveno Verlabovo ceritificiranje. Badnjević je rekao jedno, pa sutra drugo, pa se zbunio čovjek.

Ključna je stvar zašto UKC Tuzla i Klinička bolnica u Mostaru nisu nikada upotrijebili nijedan od tih aparata. KB Mostar ih je odbila. Onda mi je rečeno na sastanku da koriste dva. Rekao sam da postoji neka diskrepancija između toga jer je direktor UKC Tuzla jučer decidno izjavio da on ne koristi ni jedan jednini i da su u podrumu. Onda je u toku sastanka komuniciran direktor iz Tuzle koji je potvrdio da ne koristi nijedan. Onda je informacija koju su imali iz Kliničkog centra im je on dao lažnu ili oni govore neistinu, jer je rekao da koriste dva“, govori Vranić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu