Zelene politike su neminovnost

Vezu između energetske tranzicije i Bosne i Hercegovine teško je uspostaviti, jer su nadležni u prethodnim godinama malo radili na tom pitanju. Zbog toga i ne čudi što za Njemačkom kaskamo 20 godina. Međutim, pozitivni primjeri postoje u BiH, u privatnim kompanijama koje osjete benefite obnovljivih izvora energije.

Energetska, u javnosti poznata i kao zelena tranzicija slovi za jedan od primarnih uvjeta za nastavak puta Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, a pitanje energetske efikasnosti i upotreba obnovljivih izvora energije posebno se nameće u aktuelnom periodu, u kojem prevladava priča o poskupljenju električne energije, što će se direktno odraziti na opstanak kompanija, a najviše malih i srednjih preduzeća.

A upravo ugradnja solarnih panela za proizvodnju električne energije ono je čemu bh. privrednici uglavnom pribjegavaju. Vijek trajanja jedne solarne elektrane je okvirno 25 godina, a isplata investicije traje između šest i sedam godina, nakon čega, prema pojašnjenju stručnjaka, kompanije dobijaju besplatnu električnu energiju.

Uvođenje ovakve savremene mjere energetske efikasnosti pokrenuto je i u gračaničkoj kompaniji za preradu plastike Variplast, u kojoj su trenutno na početku investicijskog ciklusa.

“Mi moramo pratiti trendove kakvi su zastupljeni u Evropskoj uniji, uz što veće učešće u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Vrlo brzo će doći i određene zakonske regulative iz Evropske unije, iz koje će one koji dio proizvodnje izvoze, pitati koliko je učešće zelenih energija u proizvodima”, smatra Mujo Hasić, vlasnik i direktor Variplasta.

Zelene politike za njega su neminovnost, kako bi se smanjilo i zagađenje zraka zbog proizvodnje električne energije od fosilnih goriva.

“Također, ugradnja solarnih panela je posebno bitna u sadašnjoj situaciji, kada su cijene električne energije na berzi eksplodirale, a ako se budu ostvarile naznake Elektroprivrede BiH koja je poslala ponude privrednicima, bojim se da ćemo biti na koljenima”, ističe Hasić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.