Zdravstveno osiguranje za sve

Pojašnjenje pitanja

U nizu neprovedenih odluka Ustavnog suda Federacije BiH, zaboravljena je i odluka o zdravstvenom osiguranju, a čije provođenje bi značilo mnogo građanima Federacije.  Ustavni sud Federacije BiH je 2014. godine donio jednoglasnu presudu koja glasi: “Utvrđuje se da član 87. stav 5. Zakona o zdravstvenom osiguranju (‘Službene novine Federacije BiH’, br. 30/97, 7/02 i 70/08) nije saglasan Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine”. Uslovljavanjem realizacije prava na zdravstvenu zaštitu isplatom dospjelih novčanih potraživanja ugroženo je pravo na zdravstvenu zaštitu i pravo na jednakost građana pred zakonom.

 

Stav SDP BiH

Sve osobe na teritoriji FBiH, prema odredbama Ustava, imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, bez obzira na finansijske odnose između poslodavaca i zavoda. Neustavna je i nezakonita praksa obustavljanja zdravstvene zaštite osiguranicima zbog neuplate obaveza od strane poslodavaca. Neuplaćeni doprinosi ne smiju biti razlog za uskraćivanje zdravstvene zaštite građanima FBiH.

 

Datum zadnje izmjene: 03.10.2017.

Socijaldemokratski stav!

A B D E F H I K M N O P R S T
  • Posts not found
U V Z

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.