Zbog zadovoljenja privatnih i stranačkih interesa, ruše se projekti od državnog značaja

Na današnjoj press konferenciji Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, i Elvedin Grabovica, bivši direktor Elektroprivrede BiH, govorili su o, evidentnom, ugrožavanju realizacije strateških energetskih i infrastrukturnih projekata u BiH.

Kako je rečeno, sadašnje stanje, po pitanju investicija u strateške projekte, dovedeno je pred kolaps, jer osim najava o pripremema spektakularnih projekata, ne radi se ništa konkretno na njihovoj realizaciji.

„Pomislili smo da se opet radi o nesposbnosti vladajuće koalicije, ali nakon potpisivanja projekata na Samitu 16+1 u Rigi, otvara se pitanje da li se radi baš o nesposobnosti, odnosno, da li bi i ovo mogao biti smišljen projekat vlasti. Na ove nepravilnosti ne ukazujemo samo kao opozicija, nego smo zabrinuti zbog ugrožavanja strateških projekata, vrijednih tri do četiri milijarde KM. Upravo bi vrijednost tih projekata pomakla našu privredu sa mrtve tačke, te bi se zaposlio veliki broj ljudi. Na taj način bi se punili budžeti i ostvarila sigurnost penzionera i budućih generacija“, rekao je Nikšić i dodao da je u Rigi potpisano novo zaduženje BiH od 600 miliona eura za izgradnju autoputa Banja Luka – Mlinište.

„Ne bi ništa bilo sporno u ovoj izgradnji, da je međunarodni Koridor 5C završen, a kao što znamo, za dvije godine ove vlasti nije izgrađen nijedan njegov metar. Osim toga, izgradnjom ove dionice, sigurno će doći do pada interesa za izgradnju Koridora 5C. Ako je ovo ustupak prema vlastima RS, zašto se niko nije sjetio da se pokrene izgradnja dionice autoputa Žepče-Tuzla, kako bi se industrijski dio BiH spojio sa ostatkom države i Evrope? Je li to kazna aktuelne vlasti prema građanima koji su glasali za SDP?

Je li dodatna kazna i to što se najavljuje izgradnja termoelektrane u Banovićima, umjesto da se gradi Blok 7 TE u Tuzli. Svima je jasno da je ključno prvo izgraditi Blok 7 u Tuzli. Umjesto toga pričaju o reviziji ovog projekta. Je li revizija ponovo aktuelizirana kako bi se zataškala priča o prodaji FDS-a ili da bi se zataškala priča o davanju državne garancije za izgradnju TE u Banovićima, iako će država biti vlasnik samo 70 posto nove elektrane? Zašto suvlasnici TE ne daju garancije za povrat ostalih 30 posto kredita za izgradnju TE? Ovo je klasična matrica vladajućih stranaka, u kojoj se ruše projekti od državnog interesa, zarad zadovoljenja privatnih i stranačkih interesa, bilo da se radi o vlasti u FBiH ili u RS-u“, navodi Nikšić.

Elvedin Grabovica je naveo kako je nekadašnji generalni direktor Elektroprivrede BiH i predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić, nedavno problematizirao aspekte izgradnje Bloka 7, poput njegove jačine.

„Jerlagić problematizira jačinu Bloka od 450 megavata, a prešutio je da je on još 2008. godine potpisao projektni zadatak, u kome je navedena gradnja Bloka sa jačinom od 450 megavata. Taj projekat je odobrio i tadašnji ministar energetike Vahid Hećo, te ga je potpisao i tadašnji premijer Mustafa Mujezinović. Drugi netačni navod jeste da je za izgradnju ovog bloka, koji ima cijenu od 700 miliona eura, dio od 200 miliona cijena opreme, a dio od 500 eura miliona KM cijena „ugradnje“, šta god to značilo. Ovdje imam dokument koji dokazuje da ukupna izgradnja Bloka iznosi tačno 785 miliona eura, a od toga je cijena opreme 515 miliona, cijena izgradnje 255 miliona, dok usluge iznose 15 miliona eura. Osim toga, čitava oprema za ugradnju je njemačka i francuska, a ne kineska, kako je naveo Jerlagić. Treći netačni navod je mijenjanje kriterija za izgradnju, a na dokument za izgradnju iz 2010. godine, koji je odobrila tadašnja Vlada, prijavio se samo švicarski Alpiq. Iako sam htio mijenjati te kriterije, nismo ih promijenili, nego smo omogućili da ponuđači ponude svoj model izgradnje, što je dovelo do toga da smo dobili 12 ponuda za izgradnju Bloka 7, umjesto samo jednog.

Na kraju, sve ono što je Uprava Elektroprivrede BiH, na čelu sa mnom, i Vlada FBiH, potpisala za izgradnju Bloka 7, neobavezujuće je za bilo koga. Aktuelna vlast je imala dvije godine da uradi reviziju, ili da ubrzaju projekat, a do sada nisu ništa uradili. Projekti HE Vranduk, vjetropark Podveležje i Blok 7 TE Tuzla smo doveli do realizacije, ali nismo htjeli potpisivati projekte sa izvođačima, te smo to ostavili novim vlastima. Zašto to do sada nije urađeno, to morate pitati njih“, zaključio je Grabovica.

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.