Mirko Pejanović

Zbog unutrašnjih potreba Vučiću treba Dodik, a Dodiku zbog njegovih ideja treba Vučić

Akademik i član Predsjedništva SDP BiH prof. dr. Mirko Pejanović rekao je za N1 kako, nakon izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o referendumu u Republici Srpskoj,treba sve podići na najviši nivo.

“Već duže vrijeme zbog unutrašnjih potreba Vučiću treba Dodik, a Dodiku zbog njegovih ideja treba Vučić i to traje i treba vremena da se sjedne, analizira i kaže čemu to vodi. U svakom slučaju ne vodi stabilnosti i miru u Bosni i Hercegovini. Ova kriza u BiH u obliku blokada rada institucija države BiH je samo naizgled najavljena kao kriza – na površinu je izašlo nešto drugo.

Odluka Ustavnog suda se uzima kao povod da to drugo bude naglašeno, da bude kazano, da bude promovisano – a to je zahtjev, ili to je projekat da se ide na referendum građana u RS-u za njeno otcjepljenje i osamostaljenje ili možda njeno priključenje Republici Srbiji. Taj projekat gospodin Dodik zagovara ima više od decenije ali je očito da je sad Dodik izgubio osjećaj za realnost, a gubi i odgovornost za stabilnost i mir u BiH, jer samo provođenje referenduma građana u RS-a za otcjepljenje RS će se proglasiti formalno nevažećim, jer takva mogućnost u Dejtonskom ustavu ne postoji. Međutim, to će samo po sebi učiniti političko stanje još težim, još složenijim i možda i konfliktnim. Dakle, kad se sve to uzme u obzir, onda moramo razmišljati o jednoj drugoj crvenoj liniji – o onoj crvenoj liniji o kojoj razmišljaju građani BiH – a to je linija koja nas dijeli od mira na jednoj strani i nestabilnosti i konflikata na drugoj strani”, poručio je akademik Pejanović.

“U najmanju ruku, treba da uslijede vanredna sjednica Predsjedništva BiH, vanredna sjednica Parlamenta BiH, vanredna sjednica Upravnog odbora za implementaciju mira kojom predsjedava Inzko, a možda i vanredno informisanje Savjeta sigurnosti UN-a, jer mir u BiH još uvijek je pod zaštitom međunarodne zajednice i međunarodnih mirovnih snaga, ali ne treba dozvoliti da se ugrozi pa da građani ispaštaju što je to tako”, kazao je Pejanović za N1.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu