Almin Hopovac

Zbog ranijih loših kolektivnih ugovora, nemamo novca za veće plaće u prosvjeti USK

Nakon što su sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona prosvjednom šetnjom jučer iskazali nezadovoljstvo svojim statusom i uvjetima u kojima rade, danas se oglasilo i Kantonalno ministarstvo obrazovanja.

Sindikati obrazovanja Vladi USK-a najviše zamjeraju što u povećanje plate od šest posto od juna ove godine nisu uvršteni prosvjetni radnici.

Iz Vlade kažu da bi to povećanje budžet koštalo gotovo četiri miliona maraka i dovelo bi u pitanje redovnu isplatu.

„Prije desetak godina smo imali takav slučaj gdje su se kolektivni ugovori potpisivali napamet, bez konkretnih procjena, i danas na teretu imamo izvršne presude više od 100 miliona KM“, istakao je Almin Hopovac, ministar obrazovanja USK-a (SDP).

Do povećanja plaće neće doći, ali će se pregovarati o pravilniku o napredovanju.

„To sve treba biti u jasnim okvirima i najveći uvjet da se to napravi jeste da budžet i fiskalna likvidnost ostane stabilna“, poručio je Hopovac.

Tehnološki višak ove godine riješen je bez otpuštanja radnika.

„Intencija Ministarstva je da zadrži što veći broj uposlenih zato smo radili preraspodjelu poslova sada imao 133 asistenta u nastavi“, navela je Albijana Trnavci, sekretar Ministarstva obrazovanja USK-a.

Pozivaju sindikat da nastave partnerski pregovarati kako bi najbolje moguće bili riješeni brojni problemi u ovoj oblasti.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.