Mira Grgić

Zbog pritiska i ucjena povukla sam Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH

Zastupnica Mira Grgić (SDP) danas je na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kazala kako je zbog pritisaka, ucjena, neprimjerenih komentara, odlučila sa dnevnog reda današnje sjednice povući Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

– Svi znamo da se FBiH već gotovo tri godine nalazi u jednoj neobičnoj situaciji, gdje su pola ministara zastupnici na različitim nivoima vlasti. Nemam ništa lično ni protiv jednog ministra. Zato nema potrebe da kada komentarišete ovaj zakon preispitujete moj zdrav razum, da na mene vičete i da mi prijetite. Ne bojim se ničije ni visine, ni težine, ni funkcije. A sve u skladu sa onom narodnom: “Um caruje, a snaga klade valja”.

Zakon sam predložila jer smo zbog nesposobnosti većine da formira Vladu FBiH na osnovu izbornih rezultata iz 2018. godine, došli u situaciju da nam je sedam, od 14 ministara u Vladi FBiH, istovremeno zastupnici na raznim nivoma zakonodavne vlasti – kazala je Grgić i dodala:

– U skladu sa ranijom praksom da se mandati mogu prihvatiti, a ne mogu konzumirati do formiranja Vlade, neki zastupnici koji obnašaju izvršnu vlast dali su izjave da se odriču paušala. Neki su se predomislili pa su te izjave povukli. Tako se Zastupnički dom našao u situaciji, da mora tim ministrima za 2018, 2019. i 2020. godinu na ime zaostalih paušala isplatiti 123.391 KM, na to ide 20 posto doprinosa. To je skoro gotova stvar. Zakon sam predložila da se ubuduće ne nađemo u ovakvoj situaciji gdje su nam ministri istovremeno i zastupnici. Ali s obzirom na neprimjerene komentare, ucjene i pritiske u posljednih 15 dana, a i zbog svog digniteta, povlačim ovaj prijedlog zakona. Istovremeno, pozivam zastupnike da povuku zahtjeve za isplatu zaostalih paušala”, navela je Grgić.

Faktor.ba