Zukan Helez

Zbog odluke Narodne skupštine RS pred nama su dva scenarija, pozivam Tužilaštvo BiH i Schmidta da rade svoj posao

Ministar odbrane BiH Zukan Helez oglasio se povodom posljednjih odluka entitetske skupštine RS-a kojim se vrši direktran udar na Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum.

“Jučerašnjim zasjedanjem Narodne skupštine manjeg bh. entiteta i donesenim odlukama koje se tiču Ustavnog Suda BiH, izvršen je najgrublji udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, a time i na Dejtonski mirovni sporazum”, poručio je.

U nastavku je iznio da su pred BiH dva scenarija.

“Kao odgovoran čovjek, kao neko ko voli i živi ovu zemlju, i na koncu kao ministar odbrane države Bosne i Hercegovine, uvjeravam vas da nećemo ostati nijemi na secesionistička divljanja manjeg bh. entiteta predvođena njegovim predsjednikom. Pred nama su, reći ću, dva plana, a možda i scenarija”, naveo je.

Pod planom “A” misli na procesuiranje svih aktera koji su svojim odobravanjem sudjelovali u udaru na ustavno-pravni poredak BiH.

“Dakle, pozivam Tužilaštvo BiH da u skladu sa Ustavom i Krivičnim zakonom BiH (glava XVI, član 156) radi svoj posao. Pozivam i gospodina Šmita da iskoristi sve funkcijom mu dodijeljene ovlasti, i tako BiH oslobodi secesionističkog terora sa kojim se decenijama suočavamo, a time i jednom za sva vremena ugasi i svaki naredni secesionistički plamen, ma sa koje strane dolazio, i ma iz čije glave bio! Legalista sam, vjerujem da se nastala situacija može riješiti unutar institucija BiH”, naveo je.

Ako plan “A” propadne, kaže da postoji i plan “B”.

“Ponavljam, želim vjerovati da se nastala situacija može i hoće riješiti u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, ukoliko ne, u tom slučaju imamo plan “B”. Samo svih 51.209 km² i nikako drugačije”, zaključio je.

Podsjetimo, Narodna skupština RS-a je na posebnim sjednicama izglasala odluku o neprimjenjivanju odluka visokog predstavnika na teritoriji entiteta RS-a i odluku o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Milorad Dodik je već najavio da bi mogli izglasati i zabranu djelovanja SIPA-e, kao i nesprovođenje naredbi i odluka Tužilaštva BiH i Suda BiH.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.