Nikšić

Zbog obustavljanja MMF-ove tranše treba razmišljati o rebalansu federalnog budžeta

Što se tiče budžetskog rebalansa, naveo je da i tu treba razmišljati o “planu a“ i planu b“ te da bi ovaj drugi plan značio smanjenje stavki na rashodovnoj strani budžeta za 40 posto, što je po njegovim riječima ipak „manje vjerovatnija varijanta“

Slika

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je u Sarajevu da će unutar Federalne vlade danas biti riječi o mogućem rebalansu federalnog budžeta jer je već jasno  da nema ništa od naredne tranše novca od Međunarodnog monetarnog fonda po stand-by aranžmanu Bosne i Hercegovine s tom finansijskom institucijom, koja je trebalo da bude do 12. maja. 

Na novinarsko pitanje je li ugrožena isplata plaća u FBiH, odgovorio je da je upitno izvršenje budžeta. 

Aprilske penzije u FBiH će biti isplaćene na vrijeme, malog kašnjenja će biti u isplati ratnih i neratnih invalidnina, davanja za porodice šehida i poginulih boraca te drugih davanja iz domena socijalnog sektora, a kašnjenja plaća budžetskim korisnicima će sigurno biti, kazao je premijer. 

Što se tiče budžetskog rebalansa, naveo je da i tu treba razmišljati o “planu a“ i planu b“ te da bi ovaj drugi plan značio smanjenje stavki na rashodovnoj strani budžeta za 40 posto, što je po njegovim riječima ipak „manje vjerovatnija varijanta“.
 
"Pretpostavljam da ćemo morati praviti rebalans budžeta kako bismo potrebna sredstva osigurali na drugi način", rekao je Nikšić novinarima.

U Vladi će biti riječi o modalitetima za pokrivanje nedostatka na prihodovnoj strani od oko 344 miliona KM, dodao je. 

Premijer ipak vjeruje u održanje finansijske stabilnosti Federacije i u sadašnjoj situaciji. 

Podsjetio je da je entitetska vlada izvršila obaveze za isplatu šeste MMF-ove tranše.

Problem je nastao nakon što je Dom naroda Parlamenta BiH odgodio razmatranje izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH koje se odnose na harmonizaciju stope akciza na  duhanske proizvode. 

U takvom određivanju Doma naroda saučestvovali su i članovi Stranke demokratske akcije te dva člana Socijaldemokratske partije BiH, rekao je također premijer Nikšić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.