Draško Aćimović

Zbog nesaradnje između entiteta izgubljene milijarde

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Draško Aćimović upozorio je na pogubnost nedovoljne ekonomske saradnje između entiteta, navodeći da država zbog toga trpi ozbiljne posljedice.

„Jedan od osnovnih problema u ekonomiji BiH je blokada zajedničkog tržišta unutar zemlje.

Oficijelno, zbog političkog interesa, kojim se želi pokazati odvojenost dva entiteta i mogućnost samostalnog funkcionisanja, po principu, svakog za sebe, a neoficijelno, zbog jakog pritiska uvoznih lobija koji na toj matrici zarađuju nekoliko stotina miliona godišnje.

Ako uzmemo u obzir da spoljnotrgovinski deficit ima veliki uticaj na BDP, dolazimo do toga da nesaradnjom privrednih subjekata između dva entiteta i nepotrebnim uvozom, BiH direktno gubi na visini BDP, što povlači daljnji niz negativnih efekata.

Cilj za BiH mora biti rast BDP na min 5% ako želimo da privučemo investitore koji bi onda, sa svojim ulaganjima, automatski uticali na daljnji rast BDP. Bosna i Hercegovina je država i svi relevantni ekonomski pokazatelji se u svijetu prikazuju na nivou države, što implicira da sve blokade u razmjeni roba i usluga unutar entiteta direktno utiču na pad standarda svih građana, bez obzira gdje oni žive i koje su nacionalnosti. Ekonomija ne smije biti talac političkih igara.

Cilj novih vlasti na svim nivoima unutar BiH, poslije izbora, mora biti koordinacija tržista na teritoriji cijele zemlje. Ne kupujući u Banjaluci nešto što je proizvedeno u Tuzli ili ne koristeći neku uslugu u Sarajevu zato što je iz Mostara dolazi do direktnog udara na građane.

Dodatni negativan efekt izaziva i izvoz roba, limitiran sa proizvodnjom u samo jednom entitetu. Smanjivanjem uvoza, povećavanjem zajedničkog izvoza, intenzivnom razmjenom roba unutar zemlje, privlačenjem ozbiljnih stranih investitora, Bosna i Hercegovina može doći za dvije godine do neophodnog rasta BDP od minimalno 5%, što bi svi građani osjetili na poboljšanju svog standarda“, izjavio je Aćimović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.