Dževad Hadžić

Zbog nelegalnog izbora rukovodstva Skupštine TK, pokrećemo apelaciju Ustavnom sudu

Izbor u rukovodstvo Skupštine Tuzlanskog kantona iz reda hrvatskog i srpskog naroda završit će na Ustavnom sudu Federacije BiH, s obzirom na to da će Socijaldemokratska partija (SDP) pokrenuti apelaciju.

Naime, duga rasprava jučer se vodila za vrijeme sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona u vezi načina izbora kandidata za rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela iz reda hrvatskog i srpskog naroda.

Na samom počeku nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine TK za člana rukovodstva ovog zakonodavnog tijela iz reda Bošnjaka izabrana je Lejla Vuković iz SBB-a, ranije predstavljeni kandidati iz reda Hrvata i Srba Vedrana Petrović (SDP) i Slađan Ilić (SDP) nisu dobili potrebnu većinu.

S obzirom na to da nijedan klub zvanično nije zauzeo stav u vezi predstavljanja novog kandidata, načinu izbora se pristupilo po prijedlogu zastupnika SDA Midhata Čauševića, a on se odnosio na to da kantonalna skupština glasa za prijedloge najmanje polovine zastupnika unutar oba kluba naroda.

Shodno ovakvom zaključku, većina u klubovima Hrvata i Srba je predložila Borisa Krešića iz DF-a i Žarka Vujovića iz SDP-A koji su u konačnici izglasani.

Međutim, po okončanju sjednice opozicija je imala zamjerke na ovakvu proceduru. Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić kazao je da je spomenutom procedurom prekršen Ustav Tuzlanskog kantona te je uime SDP-a najavio pokretanje apelacije pred Ustavnim sudom Federacije BiH.

“Mi ćemo preko institucija stranke pokrenuti apelaciju kod Ustavnog suda, jer Ustav vrlo jasno kaže da jedini predlagač potpredsjednika Skupštine TK iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda može biti klub Bošnjaka, Hrvata i Srba. To je decidno naglašeno u Ustavu koji se ne može derogirati zaključkom Skupštine. Danas smo praktično imali ismijavanje Ustava od strane SDA. Također, u zapisnicima je navedeno da su prijedlozi Kluba Hrvata Vedrana Petrović, a Kluba Srba Slađan Ilić. Te odluke nisu stavljene van snage, a SDA je s nekakvim zaključkom omogućila da ljudi sami sebe predlože. Ovo je vrlo opasna politička poruka”, rekao je Hadžić.

klix.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.