Svečana sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH

Zbog navale fašizma, još žešće zagovarati temeljne vrijednosti ZAVNOBIH-a

Svečana sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH, povodom Dana državnosti BiH, održana je danas u Mostaru, gdje je ponovo skrenuta pažnja na agoniju grada u kojem se institucije države, njen Ustav i temeljna ustavna prava građana najdrastičnije krše i osporavaju.

SDP BiH stanovništvu Mostara i južnog dijela BiH daje punu podršku u nastojanjima za zaštitom vlastitog dostojanstva i osiguranjem temeljnih ljudskih prava, poput prava na glas i izbor vlasti u skladu sa demokratskim principima. Smatramo da je temeljne vrijednosti ZAVNOBiH-a danas potrebno zagovarati i braniti jednako gorljivo, kao u najtežim vremenima fašističkih nasrtaja na našu državu. Radi se o vrijednostima koje predstavljaju temelj savremene BiH, zasnovane na antifašizmu, jednakopravnosti, te opredjeljenosti svih naroda za afirmisanjem stoljetne bh. državnosti. Mostar, grad simbol pluralne BiH, kao takav je ponovo izložen nasrtajima savremenih fašistoidnih ideologija, koje ovaj grad i njegove građane guraju u nove sukobe, obespravljivanja i poniženja.30881696840_28f310787f_b

SDP BiH, kao najdosljedniji baštinik vrijednosti antifašizma i jednakopravnosti svih građana, očekuje od svih činitelja političkog života da, osim po deklarativnom opredjeljenju, konačno, praktično počnu dokazivati vlastiti antifašizam i državotvornost.

Iako se vladajuće nacionalističke stranke javno formalno zalažu za antifašističke, a samim tim i evropske principe i vrijednosti, veličanje fašizma kroz imenovanja škola, ulica, mostova i drugih javnih objekata i institucija po ratnim zločincima, bilo iz posljednjeg ili iz Drugog svjetskog rata, jasno demantuje te navodne patriote, evropejce i antifašiste. Glavni odbor Bakira Izetbegovića pita da li je licemjerno polagati vijence na spomenike palim antifašistima, dok, u isto vrijeme, SDA imenuje školu prema deklarisanom fašisti Mustafi Busuladžiću.  Zagovaranje etničke podjele države BiH afirmisanjem zločinačkih pothvata iz skorije i dalje prošlosti, te očito saučesništvo u realizaciji tog projekta svih vladajućih struktura, predstavlja sramotnu izdaju države BiH i osnovnih antifašističkih vrijednosti na kojim je ona uspostavljena.

Nedavnu odluku Centralne izborne komisije BiH o suspenziji kandidata sa liste Inciijativa za Stolac, SDP BiH smatra preuranjenom i krajnje dvojbenom, na što ukazuje i činjenica da su članovi CIK-a BiH bili podijeljenjih stavova i pri glasanju u vezi sa navedenim činom. SDP BiH poziva sve organe, uključujući CIK BiH, Tužilaštva HNK-a i BiH da postupaju, prije svega, u skladu sa zakonima BiH, te da ne podliježu političkim uticajima u svome djelovanju.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.