Zbog Dodikove ludosti cijenu će plaćati privreda i građani RS-a

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić smatra kako je Dodikovo kabadahijsko ponašanje dobilo i svoj institucionalni okvir usvajanjem zaključaka od strane Narodne skupštine RS-a.

„Postalo je jasno kako je većina zastupnika u Narodnoj skupštini izabrala da ga bespogovorno slijedi na putu rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i pokušaju secesije.

Danas se većina pridružila Dodiku u njegovom vandalskom napadu na teritorijalni integritet i suverenitet države Bosne i Hercegovine, a samim tim i direktnom ataku na mir i stabilnost u našoj zemlji.

Potpuno je jasno da su današnjim zaključcima prešli “crvenu liniju”. Dvije su adrese koje mogu i moraju legalno zaustaviti i sankcionirati ovakvo ponašanje. To su pravosudni organi Bosne i Hercegovine, ali i Visoki predstavnik u BiH koji također ima i mandat i obavezu da zaštiti Daytonski mirovni sporazum.

Vrijeme čekanja da se neko dozove razumu i pameti je očito prošlo. Sada je vrijeme za konkretne akcije da sačuvamo mir i stabilnost u našoj zemlji.

Želim vrlo jasno poručiti da su svojeni zaključci put do otcjepljenja bez obzira kako to pokušavao Dodik uviti.

Taj put bosanskohercegovački entitet RS neće nikada preći, a nastavak njegovog slijeđenja bi podrazumijevao nove nesreće i stradanja. I opet, Bosna i Hercegovina će opstati.

Ali bih sada želio da stavim u perspektivu za građane ovog dijela Bosne i Hercegovine šta znače postupci vlasti u RS-u. Već sada, izvjesne su sankcije. Neminovno će te sankcije najviše pogoditi privredu, što će proizvesti ukidanje radnih mjesta. Smanjivanjem privrednih aktivnosti smanjiće se i prihodi od poreza.

Ukoliko bi čak hipotetski i krenuo u realizaciju svojih suludih ciljeva, Dodik bi novac u budžetu za svoje privatne vojske i agencije mogao naći samo dodatnim prikupljanjem poreza od svojih građana. Dakle, građani RS-a mogu računati na veće poreze, veće cijene i manje plate.

Formiranje Dodikove UIO znači da Federacija, koja je u značajnoj mjeri sufinansirala i građane RS-a, više neće solidarno učestvovati u raspodjeli troškova. To znači dodatno umanjenje penzija i plata i u javnom sektoru u RS-u.

Dakle, građani RS-a već sada mogu očekivati da budu kažnjeni za postupke njihovih milionera na vlasti. Dodiku i sviti ovi rezovi nisu bitni, oni su se na vrijeme pobrinuli da materijalno osiguraju svoje porodice. Neka se građani RS-a zapitaju mogu li preživjeti sa upola manjim primanjima?

Vrijede li Dodikove ludosti njihovog siromaštva, nezaposlenosti i gubitka poslova?Dodik bi vrlo vjerovatno tada dobio “vojsku”, ali ne onu koju on priželjkuje. Dobio bi vojsku osiromašenih, ozlojeđenih građana koja će u organizovanim kolonama okupirati ambasade u potrazi za vizama i autobuse koji voze u jednom smjeru za Njemačku ili Švedsku.

Na kraju moram još jednom naglasiti da je naš ustavni poredak skrojila međunarodna zajednica koja je definisala i mehanizme za sprečavanje ovakvog očitog rušenja ustavnog poretka i iživljavanja nad građanima i pravnom državom.

Zato je zaista vrijeme da ispune svoj dio pogodbe, da konačno stave u funkciju mehanizme koji su im na raspolaganju i suzbiju dalje antiustavno djelovanje. Historija nas uči kako završe siledžije i zločinci koji krenu na svoju zemlju“, navodi Nikšić.