Naučene lekcije unutrašnje demokratizacije, rodna perspektiva i naredni koraci

Završena tematska konferencija Foruma žena SDP BiH

U subotu, u Sarajevu, održana je tematska konferencija Foruma žena SDP BiH na temu Naučene lekcije unutrašnje demokratizacije, rodna perspektiva i naredni koraci koja se realizovala uz podršku partnerskih organizacija.

Konferenciju su otvorili predsjednica Foruma Žena SDP Nermini Zaimović-Uzunović, i politički direktori SDP BiH, Damir Mašić koji su pozdravili učesnice ispred Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, naglasivši značaj održavanja tematske konferencije.

Konferenciji je prisustvovalo preko 50 učesnica, koje su tokom predavanja, diskusija i radionica, dale svoj doprinos održavanju  konferencije i zaključcima koji su uslijedili po završetku konferencije.

Prva tema, koju je moderirala Mira LjubijankićPregled unutrašnje demokratizacije SDP BiH, je prezentovana u dva dijela. Prvi dio je tema Proces izmjene partijskih dokumenata: Statut  SDP BiH i Program SDP BIH i perspektiva rodne ravnopravnosti koju je prezentovala Besima Borić, a Proces i rezultati unutarstranačkih izbora i rodna zastupljenost, je druga temu koju je izložila Irena Ljubičić-Lukić. Nakon izlaganja, uslijedila je diskusija.

Drugi dio konferencije bio je posvećen Analizi rezultata Lokalnih izbora 2016. godine sa stanovišta rodne ravnopravnosti, koju je prezentovala potpredsjednica FOŽ SDP BiH Marina Mujkanović.

Na kraju konferencije održane su radionice, na teme položaja foruma žena i njegovom unapređenju, zagovaranju politika rodne ravnopravnosti, osiguranju gender mainstreaminga, i edukacijama koje su potrebne ženama za veću političku participaciju.

Ifeta Ćesir Škoro i Nina Karađinović, potpredsjednice FOŽ SDP BiH, su iznijele zaključke tematske konferencije i time je konferencija zatvorena.

Sutradan, je održana radionica sa ciljem izrade komunikacijske strategije za djelovanje socijaldemokratkinja i jačanje pozicije žena.