Sarajevo

Završena 120. sjednica Vlade FBiH

Vlada FBiH donijela je Odluku o izdvajanju dijela sredstava u ukupnom u iznosu od oko 5.000.000 KM, na ime pomoći područjima pogođenim elementarnim nepogodama.

Slika

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici koja je održana u Mostaru ponovo utvrdila Prijedlog zakona o osnivanju Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, nakon što jučer Prijedlog ovog zakona nije usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Vlada je donijela i više odluka čiji je zajednički cilj osiguravanje što više sredstava namijenjenih za pomoć područjima Federacije BiH stradalim u poplavama i klizištima.

Uz ostalo, riječ je o odlukama o izmjenama i dopunama programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2014. godinu pojedinim federalnim ministarstvima. Ovako osigurana sredstva će, uz ostala, također pomoći obnovi stradalih područja.

Sredstva se izdvajaju sa ekonomskog koda „Tekući transferi područjima pogođenim elementarnim nepogodama“, a namijenjena su kao pomoć građanima u 36 općina Federacije BiH kojima su, usljed prirodne nesreće, potpuno uništeni ili su im oštećeni stambeni objekti.

Federalna vlada usvojila je Informaciju o problemu registracije poslovnih subjekata u Federaciji Bosne i Hercegovine i zadužila Federalno ministarstvo pravde da odmah pokrene proces registracije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama u FBiH.

Utvrđeni su Nacrt zakona o financijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u FBiH, te Prijedlog zakona o federalnim upravnim taksama i Tarifi federalnih upravnih taksi.

Uz ostalo, Federalna vlada je dala saglasnost na Strategiju o rijetkim bolestima Federacije BiH za period od 2014. do 2020. godine.

Usvojen je i Izvještaj o provođenju Akcionog plana za upoznavanje javnosti, uništavanje i suzbijanje širenja ambrozije na području FBiH i Informacija o odobrenim transferima za poljoprivredu sukladno Programu utroška sredstava „Poticaji za poljoprivredu“ utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2013. godinu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.