Saša Magazinović

ZAVNOBiH i referendum o nezavisnosti su historijski datumi

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović je, povodom 25 godina od sticanja nezavisnosti BiH, izjavio Feni da su ZAVNOBiH i referendum o nezavisnosti dva historijski veoma važna datuma za državu BiH.

Po njegovim riječima, velika većina građana na referendumu 1992. godine odlučila je da želi živjeti u nezavisnoj BiH u kojoj će svi biti jednaki i imati ista prava, u državi kakva je određena principima ZAVNOBiH-a.

– Nažalost, taj ideal za koji su ljudi glasali na kraju je izdan i napušten od velikog broja političkih snaga koje su deklarativno tvrdile kako žele takvu zemlju. Današnja BiH je krivicom nacionalista prilično daleko od onoga za šta su građani na referendumu dali glas i to je loša vijest – smatra Magazinović.

Dobra vijest je, dodaje, da jačaju snage koje se zalažu za jednakost svih i ZAVNOBiH-sku Bosnu i Hercegovinu.

Magazinović ističe da pripada generaciji koja je dovoljno stara da se sjeća kako je izgledala Bosna i Hercegovina prije 1992. godine i kojoj je život, nažalost, određen onim što se desilo ’92. i kasnije.

– Kao nezavisna država BiH je uspjela opstati, a s obzirom na to šta je sve pretrpjela i šta su sve preživjeli njeni građani i kakve žrtve su podnijeli, to je bez sumnje veliko postignuće. U odnosu na period kada smo izgledom tablica na autima bili limitirani u kretanju, kada smo umjesto jednog ministra u svakom ministarstvu imali tri, kada mnogi zakoni nisu postojali, kada je zemlja bila srušena, možemo reći da je ostvaren napredak – ocijenio je on.

Međutim, dodaje, kao ni velika većina građana, ni sam nije zadovoljan mnogim stvarima, a posebno onim u šta se politički sistem ove zemlje pretvorio.

– Ne mogu biti sretan i zadovoljan kada znam da je, recimo, ekonomski stepen razvijenosti BiH danas na 70 posto onoga što smo imali 1991. godine. Danas, 25 godina nakon sticanja nezavisnosti, BiH se nalazi u svojevrsnom nacionalističkom ‘bermudskom trouglu’ u kome nestaju javna preduzeća, tenderi, ljudska prava, a koji prijeti da uništi i samu državu – kazao je Magazinović.

Po njegovim riječima, još su žive i aktivne političke snage koje bi „zarad svog političkog preživljavanja žrtvovale priliku da se izborimo za jedinstveno bosanskohercegovačko društvo, ali i državu u cjelini”.

(Izvor:Fena )

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.