Zvanični početak predizborne kampanje za lokalne izbore 2016

Zaustavljanjem podjela možemo napraviti BiH za sve nas

„Zaustavljanjem podjela možemo napraviti BiH za sve nas“, bila je glavna poruka današnjeg okupljanja kandidata za načelnike i gradonačelnike, te kandidata za vijećnike, čime je zvanično započela predizborna kampanja Socijaldemokratske partije BiH za predstojeće lokalne izbore.

Za početak kampanje odabran je Spomen-park na Vracama, kao simbol borbe protiv svih podjela među narodima, koje su, u posljednje vrijeme, sve aktuelnije u Bosni i Hercegovini.

„Svjesni smo da je ova kampanja već kompromitovana trenutnom političkom situacijom u državi te da na svim nivoima vlasti imamo političke snage koje se ne mogu dogovoriti oko bilo čega, osim etničke podjele naše države. SDP BiH nikada neće pristati na bilo kakvu podjelu BiH, sa nama se o tome nikada nije moglo pregovarati. Upravo je i aktuelna priča o referendumu o RS rezultat vlasti kakve imamo, vlasti koja je zaokupljena sama sobom“, rekao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH.

SDP će tokom ovih izbora slati poruke mira i suživota, poruke jednakosti svih građana u svim dijelovima BiH, što je i osnova slogana za ove lokalne izbore.

„Obići ćemo sve dijelove BiH i upravo ćemo tamo promovisati naše lokalne programe. U općinama i gradovima, u kojima su načelnici i gradonačelnici iz SDP-a, dokazali smo da oni mogu i žele biti načelnici i gradonačelnici svih građana. Upravo na njihovim uspješnim rezultatima želimo pokazati da BiH može biti drugačija. Moramo se okrenuti životnim problemima građana, oni se što prije moraju riješiti.

vraca2

Pozivamo sve da razgovaramo o stvarnim životnim problemima, da pravimo zajednice u kojima će biti mjesta za sve nas, bez obzira ko su oni i kako se zovu. Pozivam sve da stvaramo nova radna mjesta i da se takmičimo u tome ko će stvarati bolje uslove za život i rad, a ne da se takmičimo u tome ko je veći Bošnjak, Srbin ili Hrvat“, zaključio je Nikšić.

Svoje programe su tokom ovog okupljanja predstavili i neki od kandidata za načelnike i gradonačelnike SDP-a, koji su u svojim izlaganjima naveli da se jačanjem lokalne ekonomije, kroz aktivnije učešće lokalnih vlasti i veće korištenje budžeta i drugih izvora finansiranja, može povećati zaposlenost u većini gradova i općina širom BiH.